Yeni Bir Çağ Açan Uzay Fotoğraflarının Mimarı James Webb Uzay Teleskobu Neden Farklı?

Tüm dünyanın gözü kulağı bu hafta NASA’nın yayınladığı James Webb Uay Teleskobu’nun görüntülerindeydi. Evrenin şu ana kadarki en net görüntülerini yakalayan James Webb Uzay Teleskobu’nu farklı kılan ne?

Yeni Bir Çağ Açan Uzay Fotoğraflarının Mimarı James Webb Uzay Teleskobu Neden Farklı?

NASA, uzay meraklılarını çok heyecanlandıran yepyeni görüntüler paylaştı. NASA tarafından, şu ana kadar yapılmış en güçlü ve en büyük uzay tabanlı gözlemevi olan James Webb Uay Teleskobu bir dizi görüntü yayınladı ve gök bilimciler, bu gözlemin, yeni bir çağın başlangıcı olduğunu ilan etti. Güneş yörüngesinde dönerek gözlem yapan James Webb Uzay Teleskobu’nun yakaladığı görseller, çok uzun süredir üzerinde çalışılan bu projenin meyvelerini vermeye başladığını gösteriyor. Projenin tam anlamıyla başarıya ulaşıp ulaşmayacağı merak edilirken, gelen bu görüntüler bilim dünyasına da bir nefes aldırdı.

Gökbiliminde Yeni Çağın Başlangıcı

İlk görüntü, Pazartesi günü Beyaz Saray basın toplantısında yayınlandı ve daha sonra ABD Uzay Ajansı, Maryland’deki Goddard Uzat Uçuş Merkezi’nden, Salı günü birden fazla görüntü paylaştı. Elde edilen görüntüler, gözlemevinin zamanın başlangıcına bakma ve evrenin en derin yapılarını araştırma ve inceleme fırsatı sağlıyor. Güneş Sistemi’nin çok ama çok ötesindeki gezegenlerin etrafını saran atmosferlerin incelenmesine imkan tanıyan bu proje, gelecek adına da ilham veriyor.

“Hiç Görmediğimiz Ayrıntılar”

Yeni Bir Çağ Açan Uzay Fotoğraflarının Mimarı James Webb Uzay Teleskobu Neden Farklı? - Resim : 1

Konuya ilişkin açıklamada bulunan NASA’nın kıdemli proje bilimcisi Dr. John Mather “Çok heyecanlandım ve çok rahatladım. Bu çok zor bir görevdi ve çok uzun sürdü. Gerçekten ne kadar zor olduğunu anlatmak imkansız ama başardık” dedi. Öte yandan James Webb’in proje yöneticisi olan Dr. Bill Ochs ise teleskobun mükemmel durumda olduğunu, bilimsel gereklilikleri karşıladığını ve hatta bu gereklilikleri de aştığını dile getirdi. Diğer yandan bir proje bilimcisi Dr. Jane Rigby de “Bu galaksizleri daha önce hiç görmediğimiz ayrıntılar olarak görüyoruz” dedi.

James Webb Neden Farklı?

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 30 yıllık bir çalışma süreci ve 10 milyar dolarlık bir harcamanın ardından Aralık 2021’de yörüngeye fırlatıldı. Fazlasıyla hassas ve bir o kadar da güçlü bir yapıya sahip olan JWST tarihin en gecikmeli teleskobu oldu. Bu proje ile daha önce hiç olmadığı kadar veri alınmaya başlama ve evreni, daha önce benzeri görülmemiş şekilde keşfetme amaçlandı. Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alması beklenen JWST, aynı zamanda Hubble’dan da hafif. Hubble 2,4 metre çapa, ana aynaya ve 4 metrekarelik bir alana sahip. JWST ise 25,37 metrekarelik bir alana, 18 farklı aynaya sahip ve çapı 6,5 metre…

Etiketler: uzay, teknoloji