Yapay Zeka Devrimi Meslekleri Tehdit Ediyor: Fransa’da Bir Şirket 217 Çalışanın Yerine Yapay Zeka Getirdi

Yapay zeka teknolojisi, iş hayatında büyük değişimlere yol açıyor. Fransa’da bir şirket, 383 çalışanının 217’sinin işine son verdiğini bildirdi. Şirket, bu çalışanların yerini yapay zeka uygulamalarıyla dolduracağını belirtti. Yapay zeka devriminin meslekleri nasıl etkileyeceği ve hangi mesleklerin risk altında olduğu ise merak konusu. Yapay zeka ve istihdam üzerine hazırlanan bir rapor, bu sorulara cevap arıyor.

Yapay Zeka Devrimi Meslekleri Tehdit Ediyor: Fransa’da Bir Şirket 217 Çalışanın Yerine Yapay Zeka Getirdi

Yapay zeka teknolojisi, birçok komplo teorisiyle gündeme gelse de, iş dünyasında giderek yaygınlaşıyor. Fransa’da faaliyet gösteren bir şirket, 383 çalışanından 217’sini işten çıkardığını duyurdu. Şirket, bu çalışanların görevlerini yapay zeka sistemleriyle yerine getireceğini açıkladı.

France Inter radyosuna konuşan şirket sözcüsü Matthew Piercy, yeni teknolojik araçların, yapay zeka dahil, şirkete entegre edileceğini doğruladı ve işten çıkarma da dahil olmak üzere ‘zor kararlar’ alındığını bildirdi. Müşterilerine daha iyi hizmet sunmayı hedeflediklerini belirten şirket sözcüsü, eski sistem ve altyapıyı modernize etmek istediklerini, bu kapsamda yapay zekadan faydalanacaklarını ifade etti.

Kararın kolay verilmediğini vurgulayan sözcü, işten çıkarmaların personel üzerindeki etkilerine hazır olduklarını söyledi. İşten çıkarılan çalışanların, kurumsal ve bireysel müşteriler için basında yer alan makaleleri araştırmak, bulmak ve derlemekle görevli olduğu biliniyordu. Ancak şirkette bu iş artık yapay zeka tarafından yapılacak.

OECD: SAĞLIK, MALİYE VE HUKUK GİBİ MESLEKLER RİSK ALTINDA

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından temmuz ayında yayınlanan bir rapora göre mevcut mesleklerin yüzde 27’si yapay zeka devriminden etkilenecek. OECD’nin yapay zeka ve istihdam üzerine hazırladığı rapora göre sağlık, maliye ve hukuk gibi nitelikli meslekler de tehdit altında.

2023 İstihdam Görünümü raporunda “Şirketlerin yapay zeka adaptasyonu henüz yavaş olsa da, ChatGPT gibi üretken yapay zeka (generative AI) gibi uygulamaların hızlı gelişimi, düşen maliyetler ve yapay zekayı kullanan çalışan sayısının artması, OECD ülkelerinin bir yapay zeka devrimine yaklaştığını gösteriyor,” denildi.

Etiketler: yapay zeka, fransa