Uzman çavuş nedir, kimler uzman çavuş olabilir? Uzman çavuş maaşı ne kadar 2022? Uzman çavuş başvurusu nereye yapılır?

Kariyerine asker olarak devam etme isteyen adaylar tarafından sıklık ile araştırılan uzman çavuş unvanı, yine gündeme geldi. İşte uzman çavuş olmak isteyenleri ilgilendiren haberin devamı…

Uzman çavuş nedir, kimler uzman çavuş olabilir? Uzman çavuş maaşı ne kadar 2022? Uzman çavuş başvurusu nereye yapılır?

İdealleri doğrultusunda planladıkları meslek hayatlarını, vatan topraklarına olan aşklarından ve bağlılıklarından ayrı düşünemeyen binlerce genç, ülkemizin askeri ordusuna katılmanın ve kariyerini orada sürdürmenin yollarını aramaktadır. Kariyer planlaması içerisinde asker olmak olan binlerce vatandaş, arama motorlarında sıklık ile “uzman çavuş” unvanını sorgulamaktadır.

Bu sene de alımları yapılan uzman çavuşluk için geç kalan, henüz yaşı yetmeyen ve ilerleyen yıllarda ordunun uzman çavuş kadrosuna dahil olmak isteyen adaylar, kimlerin uzman çavuş olabileceğini araştırmaya devam etmektelerdir. Arama motorlarında yer alan popüler konu başlıklarından olan uzman çavuş alımlarının yanı sıra ilgili mesleğe sahip olan kişilerin aldıkları güncel maaşlar da merak edilmektedir. Peki “uzman çavuş” kime denir, kimler uzman çavuş olabilir?

UZMAN ÇAVUŞ NEDİR, KİMLER UZMAN ÇAVUŞ OLABİLİR?

Uzman çavuş nedir, kimler uzman çavuş olabilir? Uzman çavuş maaşı ne kadar 2022? Uzman çavuş başvurusu nereye yapılır? - Resim : 1

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bünyesinde bulunan komutanlıklarda askerlik mesleğini profesyonel olarak yapan kişilere “uzman çavuş” unvanı verilmektedir. Uzman çavuşlar nöbet hizmetlerini düzenlemek, ilgili yerleşkenin güvenliğini sağlamak, astsubaylar ve subaylar ile erler arasındaki ilişkileri düzenlemek gibi görev tanımlarına sahiplerdir.

2022 yılında açıklanmış olan uzman çavuş olma şartları genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

  • En az lise mezunu olmak

  • Çavuş rütbesinde askerlik yapmış olmak veya görev almış olmak

  • 20 yaşından gün almamış, 27 yaşını aşmamış olmak

  • Yönetmelikte belirtilmiş olan sağlık koşullarını yerine getirebiliyor olmak

UZMAN ÇAVUŞ MAAŞI NE KADAR? UZMAN ÇAVUŞ BAŞVURULARI NEREYE YAPILIR?

Uzman çavuş rütbesine ilişkin en çok araştırılan konulardan bir diğeri de maaşlardır. Uzman çavuşlar, tıpkı memurlar ve emeklilerde olduğu gibi yılın 6 aylık iki periyodunda maaş zammı alır. Son zamlar ile birlikte hesaplanmış olan uzman çavuş maaşları, 13 bin TL’den başlamaktadır.

Uzman çavuş olmak isteyen ve ilgili başvuru şartlarını sağlayan adaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başvuru formunu doldurmalılardır. Ön başvurusu onaylanmış olan adaylar sınav ve mülakatlara tabi tutulur.