Uzay Derinliğinden Ahır Kapısına Büyüleyici Bir Yolculuk

Michigan Eyaleti'nde kaydedilen en büyük meteorlardan biri, uzmanların ilgisini çekene kadar 80 yıl boyunca "kapı stoperi" olarak kullanıldı. Dünyanın en yüksek fiyatlı kapı stoperi! İşte detaylar...

Uzay Derinliğinden Ahır Kapısına Büyüleyici Bir Yolculuk

ABD'nin Michigan Eyaleti'nde, kayıtlara geçmiş olan en büyük meteorlardan biri uzunca bir süre boyunca fark edilmeden durdu ve neredeyse 80 yıl boyunca "kapı stoperi" olarak kullanıldıktan sonra uzmanların ilgisini çekti.

Uzayın derinliklerinden, ahır kapısına

10 kilogramlık bu uzay kayası, bilimsel topluluk tarafından fark edilmeden önce uzun yıllar boyunca bir çiftlikte ahır kapısı kapanmasın diye kullanıldı.

Central Michigan Üniversitesi'nde jeolog olan Mona Sirbescu, 2018 yılında objeyi incelemesinin ardından "Özel bir şey olduğunu hemen söyleyebilirim. Bilimsel ve maddi olarak hayatımda sahip olduğum en değerli örnek" yorumunu yapmıştı.
Grand Rapids, Michigan'da yaşayan David Mazurek, Sirbescu'dan 30 yıldır elinde tuttuğu kayayı incelemesini istemişti, çünkü onun bir göktaşı olmasından şüpheleniyordu.

Sirbescu için bu oldukça sıradan bir istekti ancak bu isteklerin genelde heyecan verici bir sonucu olmuyordu.

"18 yıl boyunca cevabım hep 'Hayır... göktaşı değil' oldu."

Fakat bu kez durum farklıydı.

Elinde tuttuğu sadece bir uzay kayası olmakla kalmıyordu, aynı zamanda etkileyici bir uzay kayasıydı. Edmore göktaşı olarak adlandırılan objenin ağırlığının yüzde 12'si nikelden oluşuyordu.

Çiftliği alan, göktaşını da alır!

Mazurek'in bu göktaşına nasıl sahip olduğu ise başlı başına bir hikaye. Sirbescu'ya göre, Mazurek 1988 yılında Edmore, Michigan'da bulunan çiftliği satın aldığında eski sahibi kendisine etrafı gösterdi. Bu sırada büyük, garip görünüşlü bir kayanın ahırın kapısını açık tutmak için kullanıldığını fark etti.

Mazurek çiftliğin eski sahibine kayayı sordu ve kapı stoperinin göktaşı olduğu yanıtını aldı. Yaşlı çiftçi, 1930'larda babası ile birlikte meteoritin gökyüzünden kendi çiftliklerine düştüğünü ve "çarptığında çok gürültü yaptığını" söyledi.

Ertesi sabah babasıyla birlikte düşen göktaşının yarattığı krateri bulup, kazıp, göktaşını çıkardıklarını ve o sırada halen sıcak olduğunu anlattı. En çılgın olan kısmı ise, yaşlı adam, Mazurek çiftliği aldığı için ve göktaşı da çiftliğin parçası olduğu için, artık onun da kendisine ait olduğu söylendi.

Uzaydan geldi, okulda sergilendi...


Böylece Mazurek 30 yıl boyunca göktaşının sahibi oldu ve onu stoper olarak kullanmayı sürdürdü. Sadece arada sırada çocukları göktaşını okula götürüp, derslerde sergiledi.

Sonunda insanların küçük göktaşı parçalarını bulup sattıklarını fark etti ve kendi kayasının da bu piyasadaki değerini merak etti.

Göktaşları nadir bulunan objeler olmaları ve bilimsel değerleri sebebiyle yüksek fiyat etiketlerine sahip olabilir, Mazurek de sonunda bunu yaptığında çok mutlu oldu.
Sirbescu "Bu noktada göktaşları bir müzeye sergilenmesi için satılır ya da koleksiyonerlere satılır ve satıcı ciddi bir kâr elde edebilir" diyor.

Mazurek, göktaşını Michigan Devlet Üniversitesi'nin Abrams Planetaryumu'na sattı ve bu beklenmedik gelirinin yüzde 10'luk kısmını, Sirbescu'nun kayanın gerçek kimliğini belirlediği CMU'nun yer ve atmosfer bilimleri bölümüne bağışladı.
Peki göktaşının fiyat etiketi ne kadardı: Tam 75 bin dolar! (yaklaşık 2 milyon lira). Eskimiş bir kapı stoperi için fena fiyat değil, değil mi?

Etiketler: meteor, uzay