Uyku Apnesi Kilo Alımına Neden Olur mu?

Uyku apnesi kilo alımına neden olur mu, yazımızda belirttik. Sizler de uyku apnesinin kilo alımına sebep olup olmadığını merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilir; uyku apnesi sonucu kilo almadan sağlıklı, fit, rahat şekilde yaşayabilirsiniz.

Uyku Apnesi Kilo Alımına Neden Olur mu?

Uyku apnesinin kilo alımına sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Araştırmalar 6 saatten az uyumanın kilo alımına sebep olduğunu, bireylerde obezite riskini %45 oranında artırdığını göstermiştir. Kilo problemlerinin altında yatan uyku apnesinden kurtulmak için sağlıklı, düzenli uyku uyuyarak ideal kilonuza kolayca kavuşabilirsiniz. Uyku apnesi metabolizmanızı yavaşlatarak kilo alımını kolaylaştırır. Bilinen en etkili yöntemlerden olan diyet ve egzersiz programı,  sağlıklı ve düzenli uyumunuzda, düzenli kilo vermenizde oldukça etkilidir. Diyet ve egzersizlerin yanı sıra uyku problemlerinden korunup yeterli derecede uyku uyumanız halinde hormon ve metabolizma hızınız dengelenir. Bu sayede yağ yakımınız hızlanarak kısa sürede kilo verebileceksiniz.

Uyku Apnesinin Kilo Üzerindeki Etkisi

Uyku apnesinin kilo üzerindeki etkisi yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Yetersiz uyku altında yatan başlıca sebeplerden olan uyku apnesi, horlamayı kolaylaştırarak kilo vermeyi zorlaştırır. Kişi normal beslense bile kolayca kilo alır. Uyku esnasında salgılanan tektin melatonin gibi hormon salgıları azaltılarak kilo alımı tetiklenir. Uyku apnesi olan kişiler kendilerini gün boyu yorgun hissettikleri için egzersiz yapmakta zorlanabilir. Uyku apnesinin kilo alımına etkisi yadsınamaz olup kilo alımını kolaylaştıran başlıca önemli faktörlerdendir. Kilo problemi olan kişilerde uyku apnesi görülme riski %75'tir. Boyun bölgesinde yağlanmanın oluşması halinde kişi hava yolunu daraltarak solunum güçlüğü yaşar.

Uyku Apnesi Etkisi

Uyku Apnesi Kilo Alımına Neden Olur mu? - Resim : 1

Uyku apnesi kişileri sadece fiziksel olarak değil psikolojik açıdan da olumsuz etkilemektedir. Sağlıksız uykunun en büyük sebeplerinden olan uyku apnesi horlamayı artırarak nefes yoluna tıkar. Kilo veren hastalar tedavi sürecinde uyku kalitesini artırarak zayıflama süreçlerini de rahatlatır. Kişiye uygun olarak hazırlanan horlama protezleri herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeden sadece uyku sırasında kullanılarak kişinin uyku kalitesini arttırır. Obezite riskini artıran uyku apnesi 6 saatten az uyuyan kişilerin kilo alımını hızlandırır. Uyku apnesinin    kilo alımına etkisi yüksek olup  kilo probleminin altında yatan en büyük sorunlardandır.Uyku apnesinden kurtulmak için alanında uzman hekimlere başvurabilir; sağlıklı, düzenli uyku uyumanın yanında rahatça kilo vererek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.