Ünlü Ekonomist Gram Altının 2 Bin TL Olacağı Tarihi Açıkladı İşte O Tarih

Döviz ve altın her gün yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Ünlü ekonomist 'altın yeni rekorlar kırmaya hazırlanıyor' deyip altının 2 bin lira olacağı tarihi açıkladı. Peki altın fiyatları daha yükselecek mi? Bu fiyattan altın alınır mı?

Ünlü Ekonomist Gram Altının 2 Bin TL Olacağı Tarihi Açıkladı İşte O Tarih

Ünlü ekonomist Hatice Kolçak, başarılarıyla adından söz ettirdiği tahminlerini halkla paylaştı. Hatice Kolçak'ın son açıklamaları, altın sahipleri için dikkat çekici bir haber niteliği taşıyor.

A+A-
Ancak öncesinde piyasalara bir göz atmak gerekiyor. Altın genellikle ekonomilerin yavaşladığı dönemlerde bireylerin birikimlerini değerlendirdiği güvenli bir liman olarak görülür. Özellikle enflasyonun arttığı ve Türk Lirası'nın dolar karşısında hızla değer kaybettiği zamanlarda, tasarruf sahiplerinin aklında tek bir soru vardır.

Bu tarihi zirve fiyatlarıyla altın alınmalı mı? Yapılan bir habere göre, günümüzde yüksek fiyatlarla altın almak tamamen yanıltıcı bir hata olmayabilir, hatta doğru bir seçim olabilir.

Yatırımcıların çoğunlukla altını uzun vadeli bir yatırım aracı olarak gördüğünü ve özellikle ekonomik piyasalarda durgunluk ve belirsizlik dönemlerinde güvenli bir liman olarak öne çıktığını belirten uzmanlar, altına yatırım yapmanın hala fırsatlar sunabileceğini ifade ediyor.

Ünlü Ekonomist Gram Altının 2 Bin TL Olacağı Tarihi Açıkladı İşte O Tarih - Resim : 1

Bu fırsatları yaratmak için birkaç neden bulunuyor. Birincisi, ABD dolarının değer kaybetmesi. Genellikle ABD doları ve ons altın fiyatları arasında ters bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, doların değer kaybettiği dönemlerde altın fiyatlarının arttığını gözlemlemişlerdir. Dolayısıyla, 2023'ün ikinci yarısında doların diğer para birimlerine karşı daha fazla değer kaybetmesi bekleniyor ve bu da altın fiyatlarını destekleyebilir.

İkinci neden ise, küresel merkez bankalarının hızla altın alıyor olmasıdır. Merkez bankalarının 2022'de yaklaşık 1.136 ton altın talebiyle 1967'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ifade eden uzmanlar, 2023'ün ilk çeyreğinde de bu talebin devam ettiğini belirtiyor. Merkez bankalarının altın almasının nedeni, dolar, euro, yen gibi para birimlerine olan güvenin azalmasıdır. Özellikle Çin'in liderliğinde Rusya ile birlikte oluşturulan bir grup, her ülkenin kendi para birimiyle ticaret yapmasını savunmaktadır. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, altın yatırımları için hala geç kalmış sayılmazsınız.

Ünlü Ekonomist Gram Altının 2 Bin TL Olacağı Tarihi Açıkladı İşte O Tarih - Resim : 2

Altın fiyatlarındaki yükseliş eğilimi, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına devam edeceği beklentisiyle devam ediyor. Spot altın, cuma günü yüzde 0,1 artışla 1912,75 dolar/ons seviyesine yükseldi. Ancak hafta genelinde yüzde 0,3 düşüş yaşadı. ABD'deki altın vadeli işlemleri de cuma günü yüzde 0,2 artışla 1918,60 dolara kadar çıktı. Ons altın fiyatı, 2022 sonundan bu yana dolar karşısında yüzde 6,16 oranında değer kazandı. Gram altın ise 2022 yılını 1096 TL seviyesinde tamamladıktan sonra bugün itibarıyla yüzde 47'lik bir değer artışıyla 1611,76 TL seviyesine ulaşmış durumda.

Gelecekte beklentilere bakıldığında, altın fiyatlarına dair global beklentiler ve dolar kurundaki artışın etkisiyle hızla yükselen gram altın tarafı öne çıkıyor. Uzmanlara göre altının kısa vadede 1900 dolar seviyesinin üzerinde kalmasını zorlaştıran etkenler arasında ABD istihdam piyasasının dirençli olması ve Fed'in faiz oranlarını artıracağı beklentisi bulunuyor. Ancak doların ve global ekonomik gerginliklerin etkisiyle altının güvenli liman talebinin artabileceği ifade ediliyor.

Sonuç olarak, ünlü ekonomist Hatice Kolçak, gram altın için 400 liralık bir artış öngörmektedir. Ons altında da yükseliş beklentisi bulunmaktadır. Yatırımcılar, düşüşlerde alım yapma ve biriktirme stratejisini benimseyerek, altın yatırımlarından faydalanma fırsatı bulabilirler. Ancak yatırım kararları alırken dikkatli ve bilinçli olmak önemlidir.