Türkiye NATO'da büyük başarı elde etti! 4'lü ortak mutabakat anlaşması imzalandı!

Türkiye, Madrid'de gerçekleşen NATO Zirve toplantısında istediğini almayı başarabildi. Finlandiya ve İsveç tarafından Zirve toplantısına üst düzey yetkililerin davetli olmasıyla beraber Biden ve Erdoğan ikili toplantısının ardından Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katılımıyla ortak 4'lü mutabakat imzalandı. Türkiye şimdilik Finlandiya ve İsveç'in kaygı ve endişelerimiz yerine getirmesi beklenmektedir. İç hukuklarında terör örgütlerini listesine alacak.

Türkiye NATO'da büyük başarı elde etti! 4'lü ortak mutabakat anlaşması imzalandı!

Türkiye, Madrid'de gerçekleşen NATO Zirve toplantısında istediğini almayı başarabildi. Finlandiya ve İsveç tarafından Zirve toplantısına üst düzey yetkililerin davetli olmasıyla beraber Biden ve Erdoğan ikili toplantısının ardından Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katılımıyla ortak 4'lü mutabakat imzalandı. Türkiye şimdilik Finlandiya ve İsveç'in kaygı ve endişelerimiz yerine getirmesi beklenmektedir. Finlandiya ve İsveç, iç hukuklarında terör örgütleri FETÖ, YPG ve PYD'yi uluslararası terör örgütleri listesine alacak. Aynı zamanda çözülemeyen diğer konuların zaman sınırı bulunmadan denetim mekanizmaları tarafından denetleyici kurumlarla mutabakat içerisinde yer alan yerine getirmeleri gereken özellikle terör örgütleriyle ilgili konuların sıkık tedbirle peşinde olunacağı bildirildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden'ın NATO Zirve toplantısı öncesi ikili görüşmelerinin ardından gelişen olaylar sonrasında Türkiye'nin endişe ve kaygılarının giderici adımlarda bulunacağı dile getirildi. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında NATO üyelik süreci hakkında üçlü memorandum imzalandı. Böylelikle eğer Finlandiya ve İsveç, Türkiye tarafından imzalanan memorandum maddelerini layıkıyla yerine getirdiği vakitte üyelik blokajını kaldıracağını ifade etti. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açıklamaları 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım için Türkiye ile mutabakata vardığını, Türkiye'nin endişelerinin giderileceğine dair söylemlerde bulundu. Stoltenberg açıklamalarının ardından, NATO'ya üye ülkelerin liderlerinin bulunacağı toplantıda İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımları için davet etme kararı aldıklarını belirtti. 4'lü bildirinin imzalanmasının ardından, İsveç ve Finlandiya Türkiye'nin PKK ile sarf ettiği mücadelede ortak çalışacaklarına dair işbirliği, PYD/YPG ve FETÖ'ye yıllardır sağladıkları lojistik ve maddi desteklerinin geri çekilmesi yönünde adımlar ve imzalar atıldı. 

Memorandum'de imzalanan önemli maddeler!

  • Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin ve bağlantılı şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder.
  • Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin sağladığı bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini hızla işleme koyacak.
  • Müstakbel NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye'ye tam destek verirler.
  • Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır.