Togg İçin Şarj İstasyonu Planlaması Yapıldı! 1 Ocak’tan İtibaren Başlıyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrikli şarj istasyonları için düğmeye bastı. Yerli otomobil Togg’un da faydalanacağı elektrikli şarj istasyonları Türkiye’nin dört bir yanında yaygın noktalarda hizmet vermeye başlayacak…

Togg İçin Şarj İstasyonu Planlaması Yapıldı! 1 Ocak’tan İtibaren Başlıyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uzun bir süredir elektrikli şarj istasyonlarına ilişkin çalışmalar yürütüyor. Kurum, sektör temsilcileriyle yaptığı toplantılarda diğer ülkelerdeki uygulamaları inceledi. “Şarj Hizmet Yönetmeliği” ve düzenlemeleri planlayan kurum, bu düzenlemeler sayesinde elektrikli otomobil sahiplerine kaliteli ve sürekli şarj hizmeti sunacak. EPDK’nın yurt çapında kuracağı elektrikli şarj istasyonları ile vatandaşlara hızlı ve yavaş şarj seçenekleri sunacağı öğrenildi.

Hızlı ve Yavaş Şarj Tarifeleri

Togg İçin Şarj İstasyonu Planlaması Yapıldı! 1 Ocak’tan İtibaren Başlıyor! - Resim : 1

EPDK tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre hızlı ve yavaş şarj seçeneklerinde farklı ücret tarifeleri uygulanacak. Hızlı şarj, daha pahalı olacağı için vatandaşlar 1 saatlik molalarda yavaş şarjı kullanarak seyahat maliyetini düşürebilecek. Şarj için fiyatlandırma tarifesi, serbest piyasaya dayalı olarak belirlenecek. Bununla birlikte büyük şarj istasyonlarının sabit müşterilerini koruyabilmeleri için fiyatlarda indirim yapabilme imkanı sunulacak.

Örneğin elektrikli otomobilini her zaman aynı şarj istasyonu üzerinden şarj eden bir vatandaş Taşıt Tanıma Sistemi’ne girecek. Bu sayede şarj istasyonu, yeni müşteriye uyguladığı fiyat tarifesinden en fazla yüzde 25 indirimli elektrik satarak mevcut müşterisini koruyacak. EPDK, böylelikle rekabet şartlarını ortadan kaldıran bir fiyatlandırma yapılmasına izin vermeyecek. Öte yandan vatandaş aracını evde şarj etmek isterse, meskenler için elektrik tarifesine göre şarj için kullandığı kadarı faturaya yansıtılacak.

43 Farklı İstasyon Markası

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikli şarj istasyonu işletme lisanslarını verdi. Buna göre bugüne kadar 43 şirkete şarj ağı işletme lisansı verildi. Şirketler EPDK’dan aldıkları şarj ağı işletmeci lisansı olmadan hizmet veremeyecek. Mevcut verilere göre Türkiye’de yaklaşık 9 bin 650 adet elektrikli araç bulunurken, 3 bin 640 adet de halka açık şarj noktası bulunuyor. Togg’un yeni yılda yollarda boy gösterecek olmasıyla birlikte Türkiye çapındaki şarj istasyonlarının sayısı da artacak. Araçtan şebekeye elektrik teknolojisi akıllı şebekeye destek olacak diğer uygulamalarla güçlendirilecek.