Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlığı inceleme aldı! Tam 100 bin kişi olduğu ortaya çıktı! 2. el araç satıyorsanız, bu listede olabilirsiniz!

İkinci el araç satışı gerçekleştiren vatandaşlardan ticaret sınırını aşanlar için Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Tebligatların gittiği 100 bin vatandaş için cezai işlem süreci başladı.

Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlığı inceleme aldı! Tam 100 bin kişi olduğu ortaya çıktı! 2. el araç satıyorsanız, bu listede olabilirsiniz!

Otomobil sektöründe yaşanan pahalılığın ardından vatandaşların bu sene de yoğun bir ilgi gösterdiği ikinci el araç piyasası, ocak ayından bu yana dönem dönem durgunluk yaşasa da yine hatırı sayılır bir satış hacmi ortaya koydu. Bu işin ticaretini yapanlar olduğu gibi kendi aracını elden çıkarmak isteyen vatandaşlar da satışlarını gerçekleştirirken, sadece kendi adına satış yapan vatandaşlardan yasal sınırı aşanlar için Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı soruşturma başlattı.

1 takvim yılı içerisinde, vekalet ile satış yapanlar da dahil olmak üzere 3'ten fazla araç satanları mercek altına alan Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, ticari sınırı aşan 100 bin kişiyi tespit etti. Konuyla ilgili bu 100 bin kişiye tebligat gönderen Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, cezai işlem sürecini başlattı. Sürece ilişkin konuşan isim ise, Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tol oldu.

İKİNCİ EL OTOMOBİL SEKTÖRÜNDE 100 BİN KİŞİ HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI

Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlığı inceleme aldı! Tam 100 bin kişi olduğu ortaya çıktı! 2. el araç satıyorsanız, bu listede olabilirsiniz! - Resim : 1

Bu yıl içerisinde vekalet ile satış yapan vatandaşlar da dahil olmak üzere ikinci 3’ten fazla araç satışı yapanları tespit eden Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Satışlarda 3’ü aşan vatandaşların ticaret kapsamına alındığını hatırlatan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, tespiti yapılan kişilere cezai işlem başlatılacağını bildirdi. Üstelik Tolu, sürece ilişkin de bilgi verdi.

Tespit edilen kişilere ilk tebligatların gittiğini belirten Tolu, geçmişe dönük vergi mükellefiyetlerinin belirlenmesinin ardından bu kişilerden izahat alınacağını, izahatı yeterli görünmeyen vatandaşların ise yaptırım ile karşılaşacağının altını çizdi. Öte yandan Tolu’nun konuya ilişkin diğer açıklamalarında; “Bunun bankacılık sisteminden temin ettiği bilgi ve belgelerle de destekledi. Ve bu 100 bin kişi haklarında gerekli işlemler yapılmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığına oradan da Vergi Dairesi Başkanlığına gönderdi” ifadeleri yer aldı.

İKİNCİ EL OTOMOBİL SATIŞLARINDA TÜKETİCİNİN MAĞDURİYETİNİN AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

Uygulama kapsamında Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın amaçlarına değinen Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, kontrol kapsamında hep ikinci el otomobil satışlarında tüketicilerin yaşadığı mağduriyetlerin azaltılmasının hem de vergi kayıpların telafi edilmesinin amaçlar içerisinde olduğunu belirtti. Tespiti yapılan kişilere verilecek olan cezalara da değinen Mali Müşavir Tolu, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Elde ettikleri karların tutarına göre yüzde 15'ten yüzde 40'a kadar çıkan gelir vergisi tarifesi var. O oranda bir gelir vergisi tarhiyatı yapılacak. Gelir vergisi ve KDV tutarının toplamı üzerinden bir kat vergi zıyaı cezası kesilecek. Ayrıca bunlar mükellefiyet kaydı açtırmadıkları ve belge düzenlemedikleri için her bir belgeye yazmaları gereken tutarın yüzde 10'u tutarında özel hususluk cezası kesilecek.”