Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araç satış kararı etkisini gösterdi: Araç fiyatları 100 bin TL geriledi!

Geçtiğimiz günlerde ikinci el araç piyasasında fiyatların yükselmesine sebep olan satışlara ilişkin yeni bir karar alan Ticaret Bakanlığı, piyasalar üzerinde ki etkisini gözler önüne serdi. Ticaret Bakanlığı’nın kararının ardından ikinci el araç fiyatları 100 bin TL’ye kadar geriledi. İşte bakanlığın yeni kararına ve piyasanın durumuna ilişkin ayrıntılar…

Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araç satış kararı etkisini gösterdi: Araç fiyatları 100 bin TL geriledi!

Eylül 2021 tarihinde yükseliş trendine giren ve aralık ayının ortasına geldiğinde 18 TL’lik tarihi seviyeye kadar yükselen dolar kuru, beraberinde diğer kurların ve altın fiyatlarının da yükselmesine sebep oldu. Euronun 20 TL, sterlinin 23 TL ve gram altının bin 82 TL seviyesine kadar yükselmiş olduğu o günlerde, gündelik hayat akışı içerisinde satışa sunulan pek çok hizmet başlığı ve hizmet ürünü yüksek oranlarda zamlandı.

Ekonomi piyasalarının yukarı yönlü hareketlerinin etki ettiği sektörlerin başında otomotiv sektörü geldi. Döviz kurlarında ve altın fiyatlarında gözlenen ani yükselişlerden sonra zamlanan yedek parça fiyatları hem sıfır kilometre araçların hem de ikinci el araçların oldukça yüksek oranlarda zamlanmasına sebep oldu.

2021 yılının sonunda nerede ise 3 katına kadar yükselen araç fiyatları, ocak ayına girilmesi ile birlikte etkisini iyice arttıran çip krizi sonrasında daha da büyük zamlar ile karşılaştı. Hali hazırda zamlı fiyatlardan satışa sunulan araçlarda ikinci el araç fırsatçılığı yapmak isteyen kötü niyetli kimseler, piyasanın daha da yükselmesine sebep oldu. Bu durum karşısında araç sahibi olma planlarını ertelemek zorunda kalan vatandaşların yardımlarına, Ticaret Bakanlığı yetişti.

Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda yeni bir karar alarak ikinci el araç satışlarında kısıtlamaların getirileceğine işaret etti. Henüz yürürlüğe girmeyen karardan sonra piyasalarda gerileme kaydedildi.

TİCARET BAKANLIĞI’NDAN ÖNEMLİ KARAR!

Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araç satış kararı etkisini gösterdi: Araç fiyatları 100 bin TL geriledi! - Resim : 1

İkinci el araç satışlarına kısıtlama getirmeye hazırlanan Ticaret Bakanlığı, sıfır kilometre aracın 6 ay içerisinde 6 bin kilometreye ulaşmadığı sürece ikinci el piyasasında satışa çıkarılamayacağını belirtti. Bakanlık, bu kararın galeriler için de geçerli olduğunu ifade etti.

KARAR ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI!

Yakın zamanda sıklaşacak olan denetimler öncesi harekete geçen galericiler, ellerinde bulunan araçları online platformlardan satışa çıkarmaya başladı. Fiyatların 50 bin TL ile 100 bin TL arasında gerilediği gözlendi.

15 EYLÜL TARİHİNDE SIKI DENETİM!

Ticaret Bakanlığı’nın verdi yeni karar doğrultusunda 15 Eylül tarihi itibari ile piyasada ki denetimler artacak.

Etiketler: 2.el, araç satışı