Tatile gitmeden önce iki kere düşünecekseniz! Bir süredir beklenen konaklama vergisi ile ilgili tebliği Resmi Gazete’de yayınlandı!

Her türlü konaklamayı kapsayan seyahatlerden alınan vergiler arasına bu kez ‘konaklama vergisi’ eklendi. Bir süredir hayata geçmesi beklenen verginin tebliği Resmi Gazete’den yapıldı.

Tatile gitmeden önce iki kere düşünecekseniz! Bir süredir beklenen konaklama vergisi ile ilgili tebliği Resmi Gazete’de yayınlandı!

Kamu fonlarından birini oluşturan vergi, Türkiye’de pek çok mal ve hizmetten tahsil edilmeye başladı. Su faturalarından elektrik faturalarına; aldıkları arabadan alkollü içeceğe; gıda ürünlerinden hijyen maddelerine kadar pek çok kalemde vergi ödeyen vatandaşlara bu kez kötü haber turizm sektöründen geldi. Turizm sektöründe halihazırda alınan Katma Değer Vergisi’ne (KDV) ek olarak yeni bir verginin daha geleceği açıklandı.

Turizm açısından pek çok güzelliklere sahip olan Türkiye’de turizmden alınan vergi bugüne kadar KDV’ydi. Bir süredir konuşulan ‘konaklama vergisi’ resmi olarak yürürlüğe girdi. Daha önce hayata geçirilmek istenmiş olan konaklama vergisi, pandemi nedeniyle bir süreliğine ertelenmişti. Resmi Gazete aracılığıyla yayımlanan düzenleme ile yürürlüğe girmek için hazır olan konaklama vergisinin yüzde kaç olacağı da netlik kazandı.

YÜZDE 2 KONAKLAMA VERGİSİ YOLDA

Tatile gitmeden önce iki kere düşünecekseniz! Bir süredir beklenen konaklama vergisi ile ilgili tebliği Resmi Gazete’de yayınlandı! - Resim : 1

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan tebliğe göre bir süredir beklenen konaklama vergisi resmen hayata geçirildi. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yapılacak olan konaklamaları kapsayacak olan verginin otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetini kapsayacağı öğrenildi. Aynı zamanda bu tesislerde verilen yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi diğer hizmetleri de kapsayacak olan konaklama hizmetinin oranı da belli oldu.

Konaklama üzerinden alınacak vergiler kapsamına bir yenisi daha eklendi. Konaklama vergisi adı verilen bu verginin yüzde 2 olarak belirlendiği öğrenildi. Bu oranı bir katına kadar artırmaya yetkili olan cumhurbaşkanlığının aynı zamanda bu oranı yarısına kadar indirmeye ve yine bu sınırlar içinde kalmak kaydıyla farklı oranlar tespit etmeye yetkili olduğu vergi tebliği maddeleri arasında yer aldı.

PANDEMİ NEDENİYLE ERTELENMİŞTİ

Konaklama vergisi tebliğinde dikkat çeken bir başka detay ise, konaklama vergisinin KDV hariç olan tutar üzerinden yüzde 2 olarak hesaplanacağı oldu. Bu kapsamda yüzde 8 olarak alınan KDV’ye ek bir yüzde 2 vergi alınacağı öğrenildi. Başka bir deyişle 5 bin TL’lik bir konaklamanın üzerine 400 TL’lik KDV eklenirken; 100 TL’lik de konaklama vergisi ekleneceği ortaya çıktı.

Öte yandan konaklama vergisine ilişkin çalışmalar iki yıl öncesinde başlamıştı. 1 Nisan 2020 itibariyle hayata geçirilmesi beklenen konaklama vergisi pandemi nedeniyle 2021 yılının ocak ayına ertelenmişti. Pandeminin devam etmesi sebebiyle bir kez daha ertelenen vergi, bu kez 2022 yılının başında hayata geçirilmesi için rafa kaldırıldı. Ancak, verginin hayata geçirilmesi devam eden pandemi koşulları nedeniyle 1 Ocak 2023 tarihini buldu.

Etiketler: konaklama, vergi