Süreyya Yalçın’ın Son Yıllardaki Değişimi Yine Gündem Oldu! Ünlü İsim İçin OZEMPİC Kullandığı İddiası Ortaya Atıldı

Hollywood yıldızlarından komşu Ayşe teyzeye kadar birçok kişinin kilo verme amacıyla kullandığı Ozempic, sadece genel sağlık riskleri taşımakla kalmıyor, aynı zamanda cinsel istek ve performansı da olumsuz etkileyebiliyor. Bu tehlikeleri göz önünde bulunduran

Süreyya Yalçın’ın Son Yıllardaki Değişimi Yine Gündem Oldu! Ünlü İsim İçin OZEMPİC Kullandığı İddiası Ortaya Atıldı

2016 yılında iş insanı Ozan Baran ile evlendikten sonra yaşamını ABD'de sürdüren Süreyya Yalçın, son yıllarda gösterdiği kilo kaybıyla dikkat çekmişti. Tatil amacıyla ABD'den Bodrum'a gelen ünlü ismin, istemesine rağmen son iki yıl gibi bu yıl da kilo alamadığı görüldü.

Şu an mükemmelim

Zayıflığı eleştirilene neden olan Süreyya Yalçın, Hürriyet'e verdiği bir röportajda şöyle konuştu:

"Öncelikle kendimi çok iyi ve sağlıklı hissediyorum. Kendimi böyle çok seviyorum. Zayıflığı hep ezelden beri sevmiştim. Fakat hiçbir zaman bunun için çabalamamıştım. Yemek yemeği çok sevdigim için kilo verirken çok zorlandım. Ama şu an mükemmelim."

 10 Haber yazarı İrem Hattat, Süreyya Yalçın'la ilgili bir iddiayı gündeme getirdi.
Hattat, Yalçın'ın zayıflamak için ABD'de şu sıralar oldukça popüler olan Ozempic adlı ilacı kullandığını öne sürdü.

Hattat'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Herhangi bir ilaç kullanırken en kaçınılması gereken uygulama ilacı bir bırakıp bir başlamak ve dozu kendi kendine ayarlamaktır.

Ozempic söz konusu olunca gayet sıradan bir şekilde bunlar yapılıyor. Psikolojik bağımlılık da cabası. İlaç bırakıldığı anda tekrar karbonhidratlara saldırı düşüncesi ile bir başlayan bir daha bırakamıyor. Tıpkı Süreyya Yalçın’ın fotoğraflarının tüm sosyal medyada anoreksiya tartışmalarını alevlendirmesi gibi, bir taraf sağlık riskleri hakkında atıp tutarken daha büyük çoğunluk ince olmak için tüm riskleri göz ardı etmeye razı.

 Süreyya Yalçın’ın Son Yıllardaki Değişimi Yine Gündem Oldu! Ünlü İsim İçin OZEMPİC Kullandığı İddiası Ortaya Atıldı - Resim : 1

Süreyya Yalçın’ın kendini aynada “çok güzel ve iyi hissetmesi”, zaten anoreksiya hastalığının en önemli belirtisi. Ancak bu gidişatın Ozempic ile başladığı da büyük bir olasılık. Hatta bana sorarsanız tüm zayıflığına ve tehlikeli yan etkilere rağmen gerçeklere gözünü kapatıyor ve kullanmaya devam ediyor. İşte psikolojik bağımlılığın anoreksiyaya kadar gidebildiğinin göstergesi!

Aynı şekilde riskleri göz ardı edip doktor kontrolü dışında bu ilaçları kullananlar da aynı şekilde gerçekleri görmezden geliyor.

 Doktor kontrolü şart çünkü Ozempic’in yan etkileri hakikaten çok büyük. Ozempic ve libido arasındaki ilişkiye dair kesin bir araştırma bulunmamakla birlikte, belli ki kullanıcıların yaşadığı yan etkiler bir soruna işaret ediyor. Tabii ki mide bulantısından, kusmaya, reflüden hipoglisemiye son derece sık görülen yan etkileri yaşarken cinsellik kimin aklına gelir?

Ya da tiroid kanseri veya pankreatit gibi daha ciddi yan etkileri görme riski nedeni ile yaşanan stresin veya bu sorunları meydana getiren hormonsal değişikliklerin cinsel fonksiyonları etkilememesi ümkün mü? Buradaki en büyük sorun bu ciddi yan etkiler “bana olmaz” mantığı ile gözü kara ullanıma devam edilmesi.

 

Ozempic’in iştahı azaltmada rol oynadığı ve tokluk hissine katkıda bulunduğu açık. Ancak Ozempic’i kilo vermeye yardımcı olarak kullanmanın uzun vadeli etkilerinin de dikkate alınması gerekiyor. Bununla birlikte, stres veya kullanılan diğer ilaçlarla birleştiğinde Ozempic’in cinselliğe olan etkilerinin artabileceği de unutulmamalı.

Ozempic dozunun potansiyel olarak cinsel işlevi etkileyebileceğini de belirtmekte fayda var. İlacın daha yüksek dozları, libido üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabiliyor. Ek olarak, kullanım süresi de bir rol oynayabiliyor."

 Süreyya Yalçın’ın Son Yıllardaki Değişimi Yine Gündem Oldu! Ünlü İsim İçin OZEMPİC Kullandığı İddiası Ortaya Atıldı - Resim : 2

Ozempic nedir?

Diyabet tedavisinde kullanılan Semaglutide etken maddeli iğne, Novo Nordisk şirketine ait Ozempic ve Wegovy markaları aracılığıyla satılıyor. Semaglutide’in iştahı bastırarak ve insanların kilolarının yaklaşık beşte birini kaybetmelerine yardımcı olduğu öne sürülüyor. İlaç geçen yıl sahneye çıktığında büyük bir atılım olarak yorumlandı. Hollywood aktrislerinin mümkün olduğu kadar zayıf kalmak için enjeksiyonları kullandıkları söyleniyor. Hatta Elon Musk’ın bile son aylarda kilo vermek için ilacı kullandığını itiraf etti. Ayrıca sosyal medyada, MET Gala’da giydiği elbise için üç haftada 7 kilo veren Kim Kardashian’ın da Semaglutide kullandığına dair söylentiler yer alıyor. Uzmanlar, ilacın olağanüstü başarısının TikTok kaynaklı olduğunu söylüyor.

ABD’de Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), diyabet tedavisi için enjekte edilebilir ilaçları ilk olarak 2017'de onayladı. Daha sonra 2021'de Wegovy markası altında obeziteyi tedavi etmek için Ozempic'te daha yüksek dozda aktif bileşen içeren semaglutide adlı bir ilaca da onay verdi. Ardından ilaca dair konuşmalar sosyal medyada yayılmaya başladı.

TikTok'ta 273 milyon görüntüleme

Elon Musk, Twitter’da nasıl zinde, yırtık ve sağlıklı göründüğü sorulduğunda, Wegovy'yi kullandığını tweetledi. Eylül ayında Variety, oyuncuların ve yapımcıların şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan Signal'de ilacı sessizce övdüklerini yazdı. TikTok'ta #Ozempic hashtag'i 273 milyondan fazla kez görüntülendi, insanlar dönüşümlü olarak ilaca bağlı kilo vermeleri nedeniyle şok olduklarını ifade ediyor ve yan etkilerle ilgili hikayeleri paylaşıyorlar.

Şimdi, F.D.A. hem Ozempic'i hem de Wegovy'yi yetersiz tedarik edilen düzinelerce ilaçtan ikisi olarak listeledi. İlaçları üreten Novo Nordisk'in bir temsilcisi yaptığı açıklamada, şirketin inanılmaz talep ve genel küresel tedarik kısıtlamalarının birleşimi nedeniyle çeşitli Ozempic dozlarında aralıklı tedarik kesintileri yaşadığını söyledi. Temsilci, Wegovy eksikliğinin yakında çözüleceğini ve şirketin bu ilacın tüm dozlarını Aralık ayında kullanıma sunmak için yolda olduğunu da sözlerine ekledi.

Süreyya Yalçın’ın Son Yıllardaki Değişimi Yine Gündem Oldu! Ünlü İsim İçin OZEMPİC Kullandığı İddiası Ortaya Atıldı - Resim : 3

Ozempic nasıl çalışıyor?


Ozempic ve Wegovy, mide, uyluk veya kola haftada bir kez enjekte edilmek üzere tasarlanmıştır. Semaglutide, kan şekeri seviyelerini düşürür ve Tip 2 diyabetli kişiler için çok önemli olan insülini düzenler. İlaç aynı zamanda bağırsaklarda doğal olarak üretilen glukagon benzeri peptit-1 adlı bir hormonu taklit ederek tok hissettiriyor. Böylece mideyi daha yavaş boşaltmaya teşvik ederek iştahı sınırlıyor.
Sonuç olarak, obezite ve beraberindeki sağlık sorunları olan kişiler, ilacı kullanırken alırken kilo verdiler. North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi endokrinoloji ve metabolizma bölümü şefi Dr. Janice Jin Hwang, insanların kendilerini daha hızlı tok hissettiklerini söyledi. Hwang, İlaç alan hastalar için "onlar için gerçekten heyecan verici olan yiyecekler artık heyecan verici değil" dedi.

"Normal kilolu insanlar için tasarlanmadı"

Michigan Medicine'de metabolizma, endokrinoloji ve diyabet bölümünde klinik doçent olan Dr. Andrew Kraftson, kilo kaybı için Ozempic'i onaylamadığını belirtti. Kraftson, "Ama FDA bir nevi Wegovy'ye kilo verme yetkisi verdi, ilaca o kadar talep vardı ki, bazı sağlayıcılar Wegovy'yi alamayınca Ozempic'e döndüler" dedi.

Kraftson, tıpkı bazı insanlara yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü tedavi etmek için süresiz olarak reçete edilen ilaçlar gibi, bazı obezite hastalarına Wegovy gibi ilaçları sürekli olarak reçete edilebileceğini söyledi. İlacı almayı bırakanların Wegovy'deyken verdikleri kiloları geri alabileceklerini de sözlerine ekledi. Hwang, "Bu ilaçlar, aşırı zayıf olmak isteyen normal kilolu insanlar için tasarlanmadı" dedi.

Yan etkileri neler?
Ozempic, her derde deva bir ilaç değil. Kullananların çoğu mide bulantısı, kabızlık, ishal gibi birçok yan etkisi olduğunu söylüyor. Kraftson, insanların bu ilacı kullanırken muhakkak doktor tarafından izlenmesi gerektiğini söyledi ve doktorların mide bulantısı önleyici ilaçlar ve müshil gibi ilaçlar yazabileceğini söyledi. Nadir durumlarda, ilaç pankreası alevlendiren ağrılı bir durum olan pankreatit riskini artırabilir. Bazı hastalarda safra taşı da oluşabilir. Dr. Gabbay, bazı hastalarda şiddetli kusma şikayeti olduğunu ve bu hastaların ilacı bırakmak zorunda kaldıklarını aktardı.

Etiketler: süreyya yalçın