SSK’lı Olarak Çalışan Kişi Şirket Kurabilir Mi?

SSK'lı olarak çalışan kişinin şirket kurup kuramayacağı hakkında detayları ve şirket kurmanın şartlarını öğrenerek işletmenizi açabilirsiniz.

SSK’lı Olarak Çalışan Kişi Şirket Kurabilir Mi?

SSK'lı olan bireyin şirket kurması için bazı şartlar vardır. Kişinin kendi adına şirket kurması için öncelikle çalıştığı işletmeye göre değişir durumdadır. SSK'lı çalışanın şirket kurması yasak değildir. Ancak kişinin çalıştığı yere göre bazı şartlar bulunur. SSK'lı olarak çalışan kişinin işveren ile yaptığı sözleşmede iş yeri açmasına dair engel olan bir durum yoksa kişi kendi adına özel bir şirket kurabilir. İş kanunu içerisinde bireylerin çalışırken iş kurması yasaklanmamıştır. Kişinin çalıştığı yerde yapmış olduğu sözleşme içerisinde yer alan maddeler iş kurma konusunda engel değilse birey şirket kurabilir.

SSK’lı Çalışan Şirketi Nasıl Kurar?

Şirket kurmak için öncelikle iş konusunda her detayın hazırlanmış olması gereklidir. SSK'lı çalışanın şirket kurması için çalıştığı yerde iş kurmasına engel olan herhangi bir durumun olmaması önemlidir. Şirket kurmak için izlenecek adımlar:

  • Birey öncelikle işletmesi için iş planı hazırlamalıdır.

  • Şirket kurmadan önce kurulacak işletmenin hangi faaliyet alanında hizmet vereceği belirlenmelidir.

  • Şirket kurmak için gerekli olan evraklar hazırlanmalıdır. Evrakların hazırlanmasından sonra noter işlemleri gerçekleştirilmelidir.

  • Tüm işlemlerin gerçekleşmesinden sonra şirket açmak için mekân belirlenmelidir.

Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

SSK’lı Olarak Çalışan Kişi Şirket Kurabilir Mi? - Resim : 1

Şirket kurmak için istenilen belgeler vardır. SSK'lı çalışanın şirket kurması için öncelikle istenilen belgeleri tamamlaması gereklidir. Belgelerin tamamlanması halinde şirket kurma işlemi gerçekleşebilir. Şirket kurmadan önce evrakların eksiksiz şekilde hazır olması önemlidir. Şirket kurmak için gerekli evraklar:

  • Şirket kuracak kişinin kimliği

  • Kişinin ikametgâh bilgisi

  • Kişiye ait vesikalık fotoğraf

  • Satın alınan iş yerine ait tapu

  • Mali müşavire iletilen vekalet

  • Kişinin noterden aldığı imza beyannamesi

İstenilen evrakların tamamlanması ve eksiksiz olması durumunda şirket kurmak için başvuru işlemleri tamamlanır. Eksik olan evrak olması halinde şirket kurmak için engeller çıkabilir.

SSK’lı Çalışanın Şirket Kurması Durumunda BAĞ-KUR'dan Emekli Olunur Mu?

SSK’lı çalışanın BAĞ-KUR'dan emekli olması durumu söz konusudur. Kişinin sigortasının bitip bitmemesi halinde BAĞ-KUR'dan emekli olma durumu şekillenir. SSK’lı çalışanın şirket kurması için çalıştığı yerde engel olması halinde kişinin işten ayrılma durumu söz konusudur. Birey şirket kurmak için çalışmış olduğu işten ayrılması halinde SSK sigortası bitmiş olur. Kişinin SSK’nın bitmesi durumunda bağkur için ödeme yapmak zorundadır. Bu durum dolayısıyla kişi bağkur ödemesine devam ederse BAĞ-KUR'dan emekli olur.

Etiketler: ssk, şirket kurma