Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış indirimi zorunlu kıldı! Beklenen çağrı bugün geldi! Taşıt kredisi faiz oranları her an düşebilir…

Taşıt kredilerinde yaşanan artışlar sebebiyle halihazırda fiyatları günden güne artan otomobil sektöründe alışveriş hızı durdu. Eskişehir Oto Galericileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Haluk Olcay ise, bankalara konuyla ilgili çağrıda bulundu.

Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış indirimi zorunlu kıldı! Beklenen çağrı bugün geldi! Taşıt kredisi faiz oranları her an düşebilir…

Pandemiden bu yana tedarik zincirindeki sıkıntılar ile boğuşan otomotiv sektöründe fiyatlar her ay artmaya başlamışken; Türkiye’de döviz kurundaki hareketlilik ve yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) dilimleri fiyatları daha da yukarı çeker hale geldi. Tüm bunlara Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim de eklenince yaşanmaya başlayan çip krizinin de etkisiyle otomotiv sektöründe fiyatlar bir kez daha yukarıya çıktı.

Yaşanan fiyat artışlarının ardından sektörde aralık ayının sonuna kadar yüzde 20’lik bir zam beklentisi daha oluşurken; vatandaşlar yüksek taşıt kredisi faizleri nedeniyle otomobillerin yanına dahi yaklaşamaz hale geldi. Hem sıfır hem de ikinci el otomobil alımında yaşanan düşüşler en çok galericileri etkilerken; Eskişehir Oto Galericileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Haluk Olcay’dan bankalara çağrı geldi.

BAŞKAN OLCAY, BANKALARI FAİZ İNDİRİMİNE DAVET ETTİ

Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış indirimi zorunlu kıldı! Beklenen çağrı bugün geldi! Taşıt kredisi faiz oranları her an düşebilir… - Resim : 1

Sektördeki olumsuz koşullardan bahsederek, bankalara faiz indirimi konusunda çağrıda bulunan Eskişehir Oto Galericileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Haluk Olcay, “Şu anda ciddi bir durgunluk yaşıyoruz. Banka kredilerinin yüksek olması ikinci el otomobilde durgunluğa neden oldu. Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdüm dese de bankalar müşterilerine yansıtmıyor. Şu an tahminime göre yıllık yüzde 25 gibi bir otomobil kredisi söz konusu ve vadeler kısaltılarak 12 ay ile sınırlandırılmış durumda. Sıfır otomobil için vatandaşlar aracın bedeline göre maksimum 250 bin lira kredi kullanabiliyor. İkinci elde bu daha da aşağıda seyrediyor. Merkez Bankasının faiz indirimini diğer bankaların da uygulaması ve vadelerin uzatılması gerekiyor. 12 aya kadar sınırlandırılan kredilerde vade sayısı 36 aya kadar çıkarsa ikinci el araç piyasası da hızlanacaktır” açıklamalarını gerçekleştirdi.

BAŞKAN OLCAY, KASKO TUTARININ BAZ ALINMASINI ELEŞTİRDİ

Özellikle ikinci el araç kredisi verirken kasko bedelini baz alan bankalara eleştiride bulunan Eskişehir Oto Galericileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Haluk Olcay, “Piyasada modelli araçların ticareti genel olarak durgun. Bunun en büyük sebebi de krediler. Bankalar müşterilerimize kredi vermekte pek gönüllü değil sanki. Kasko bedellerine göre araçların kredi bedelleri var. Şu anda modelli bir aracı alacak insanların kasko bedelinin yüzde 70’inin cebinde olması gerekiyor. Araba piyasası rakamsal olarak çok şişkin durumda. Bunların hepsinin üst üste gelmesi, bankaların kredileri yüksek faizle vermesi ve kasko bedeline göre limit koyması piyasayı iyice kilitledi. Bankalarla devlet bir arada faiz oranlarını düşürerek, çıkan kredi limitini kaldırması yeterli olur. Vade uzatılabilir, faiz düşürülebilir böylelikle ticaret açılır. Sadece araç piyasası değil, emlak piyasasındaki arkadaşlarla da görüştüğümüzde onlar da aynı şeyleri söylüyor. 1 milyon liralık evde de 300 bin lira kredi veriyor 3 milyon liralık evde de 300 bin lira kredi veriyor” şeklinde konuştu.