Sicil affı, maske cezaları, fatura desteği, KYK borçlarının düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı!

Kısa bir süre önce Meclis'ten onay alarak geçen ve kanunlaşmasına karar verilen pek çok düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyete kavuştu. Yapılan düzenlemeler bugün yani 9 Kasım sayılı Resmi Gazete ile duyuruldu.

Sicil affı, maske cezaları, fatura desteği, KYK borçlarının düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı!

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında düzenlemeler yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen düzenlemeler bugün, 9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak vatandaşlara resmi olarak duyuruldu.

Bu bağlamda KYK borç faizleri, 2 bin TL ve altındaki alacakların tasfiyesi, senet ve kredi borçlarına ilişkin sicil affı gibi önemli konularda değişikliğe gidilmesi kararlaştırıldı.

KYK BORÇLARINDA FAİZLER SİLİNDİ

Uzun bir süredir beklenmekte olan KYK borçlarındaki faizlerin silinmesine ilişkin düzenlemeler onaylandı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu bağlamda;

  • KYK öğrenim kredisi almış olan kişilerin borçlarının aldıkları miktar kadar olması kararlaştırıldı.
  • Eğitim aldıkları kurumlardan sağlık sebepleri haricinde, mezun olan ya da kendi isteği ile ayrılan ve/ veya eğitim kurumundan herhangi bir sebep ile çıkarılan kişilerin ilişiklerinin kesilmesinden sonra takip eden 2'nci yılda KYK borç ödemelerine başlayabilecekler. Bu ödemeler aylık ödemeler halinde eğitim alınmış olan süre boyunca aylık olarak borçlarını ödeyebilecekler.
  • Ayrıca SGK tarafından çalışmadığı bilgisi teyit edilen kişilerin  borçlarını erteleme hakları olacak. Bu hak ile çalışmadığı kesin olarak öğrenilmiş olan borçlular ilk ertelemeye ilave olmaksızın, ikinci ve üçüncü ertelemelere ise belirtilmiş olan miktarda ilavelerle borçlarını erteleyebilecekler.

İŞVERENLERİN YEMEK PARALARINA İSTİSNA

Gelir vergisinden istisna olarak tutulan ödemeler kapsamında iş yerlerinde yemek verilmeyen günlerde bir çalışanın günlük yemek tutarı 51 TL tutarındaki kısmı istisna kapsamında değerlendirilmeye başladı.

İNTERN/İNTÖRN DOKTOR VE DİŞ HEKİMLERİNE ASGARİ ÜCRET

Tıp Fakültelerinde 5'inci yılını tamamlamış olan ve 6'ncı yılına geçiş yapan öğrenciler ile diş hekimliği fakültelerinde 5'inci yılın geçer öğrencilerin intörn eğitim dönemleri süresince asgari ücret tutarında ödeme almaları yasalaştırıldı.

2 BİN TL VE ALTI BORÇLAR SİLİNECEK

2 bin TL ve altı tutarlarda borçlar nedeniyle icra takibine alınan vatandaşların borçlarının tasfiyesi amaçlanıyor.

KKM'DE SÜRE 1 YIL UZADI

KKM kapsamında olan döviz ve altın hesap bakiyelerinin TL'ye çevrilmesi için tarih 31 Aralık 2023 olarak güncellendi.

FATURA DESTEĞİNDEN VERGİ ALINMAYACAK

Alınmış olan yeni karar ile çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderleri için ödenmekte olan 1000 TL'nin altındaki ödemeler prime esas kazançlar kapsamında değerlendirilmeyecek ve bu tutarlar üzerinden gelir vergisi tahsilatı yapılmayacak.

OTOMOBİLSİZ YURT DIŞINA ÇIKAN GURBETÇİYE CEZA

Alınmış olan bir diğer karar ile Gümrük Kanunu'nda geçici bir düzenleme yapıldı. Bu yapılan düzenleme ile kişisel kullanıma mahsus olan yurtdışı plakalı otomobiller ile ülkeye giriş yapan ve Gümrük İdaresi'ne bilgi vermeden araçsız olarak yurtdışına çıkan kişilere usulsüzlük cezası uygulanacak.

YURT DIŞI ÇALIŞMALARINA VERGİ İSTİSNASI

Alınmış olan yeni bir karar kapsamında yurt dışında inşaat, onarım, montaj işleri ve teknik hizmetler vermiş olan hizmet erbaplarının fiilen yurt dışında gerçekleştirilmiş olan çalışmalardan elde edilen gelirler ile maaşlarının ödenmesi durumunda bu ödemeler gelir vergisinden istisna olacak.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE VERGİ MUAFİYETİ

Alınmış olan karar ile yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kW'dan 50 kW'ya yükseltildi.

Alınmış olan bu kararlar 9 Kasım 2022 yani bugün tarihli Resmi Gazete'de resmen duyurulmuş olup düzenlemeler artık resmi olarak geçerliliğe sahip bir hal almıştır.

Etiketler: kyk, vergi, resmi gazete