Şaşırtan iklim krizi açıklaması: İnsanlar atmosferin dengesini bozdu, atmosfer de bunu düzeltmeye çalışıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Murat Acar, ekstrem hava koşullarının direkt iklim değişikliğiyle ilgisi olmadığını; ama etkilediğini söyledi. Acar, “Sıcak hava uzun sürerse tam zıt koşullarla karşılaşabiliriz. Atmosfer bozulan dengenin peşinde” şeklinde konuştu.

Şaşırtan iklim krizi açıklaması:  İnsanlar atmosferin dengesini bozdu, atmosfer de bunu düzeltmeye çalışıyor

Son günlerde ekstrem hava koşulları yaşandığını hatırlatan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Murat Acar, bunların direkt iklim değişikliği sonucu olmadığını; fakat etkili olduğunu ifade etti. Acar, “Uzun süren sıcak havayı ters yönde değişen koşullar izliyor. Atmosfer insanların neden olduğu dengesizliği gidermeye çalışıyor” dedi.

ATMOSFER BOZULAN DENGENİN PEŞİNDE

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Murat Acar, son dönemde meydana gelen ekstrem hava olaylarının direkt olarak iklim değişikliğiyle ilgili olmadığını; ancak etkisinin bulunduğunu dile getirdi.

Acar, “Uzun süreli sıcak havanın ardından tam zıt koşullarla karşılaşabiliriz. Atmosfer bozulan dengenin peşinde. Bunu iklim değişikliğine bağlamak yanlış olur. Atmosfer dengeyi sağlamaya çalışıyor. İklim değişikliği evet, tüm dünyada kabul gören bir gerçek. Ancak son zamanlarda yaşadığımız bu meteorolojik ekstrem olayların nedeni, iklim değişikliğine doğrudan bağlanamaz; tabii ki etkisi var. Atmosfer dengeyi sağlamaya çalışıyor; bunu biz bozuyoruz, insanlar bozuyor. İzin verilirse bu denge sağlanır” dedi.

‘İZLANDA ALÇAK BASINCI, SİBİRYA YÜKSEK BASINCI BİR ARAYA GELDİ’

Türkiye’nin en çok etkilendiği meteorolojik sistemlerin; İzlanda alçak basıncı, Sibirya yüksek basıncı ve Azor yüksek basıncı olduğunu anlatan Acar, son günlerdeki soğuk havanın İzlanda alçak basıncı ve Sibirya yüksek basıncının bir araya gelmesiyle oluştuğunu söyledi. Acar, “Şu an çarşamba günü beklediğimiz sistem, Akdeniz’den geliyor. Önce Akdeniz’in etkilerini hissedeceğiz. Sonra kış mevsimine girdiğimiz için Sibirya yüksek basıncının da aşağı inmesiyle beraber soğuk hava desteği olacak. İkisinin birleşmesiyle beraber bu hafta da doğu bölgelerde kar yağışlı bir sistem göreceğiz gibi duruyor” diye konuştu.