Rusya'nın Ukrayna Tahılını Hedef Alması Neden Oluyor? İnsansız Hava Araçlarıyla Gerçekleşen Liman Saldırısı Ne Anlama Geliyor?

Ukrayna, Rusya Tahıl Anlaşması'ndan çekildikten sonra limanlarındaki tahılları hedef almaya devam ediyor. Odessa Valisi Oleh Kiper'den yapılan açıklamada, Rusya'nın dün gece Tuna Nehri üzerindeki liman kenti Reni'deki tahıl silolarına insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlediği ortaya çıktı.

Rusya'nın Ukrayna Tahılını Hedef Alması Neden Oluyor? İnsansız Hava Araçlarıyla Gerçekleşen Liman Saldırısı Ne Anlama Geliyor?

Odessa Valisi Oleh Kiper bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın dün gece Odessa bölgesine İHA’larla 2 kez saldırı düzenlediğini duyurdu. Kiper, ana hedefin bölgenin güneyindeki liman ve tahıl altyapısı olduğunu sözlerine ekledi.


Rusya'nın Ukrayna Tahılını Hedef Alması Neden Oluyor? İnsansız Hava Araçlarıyla Gerçekleşen Liman Saldırısı Ne Anlama Geliyor? - Resim : 1

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise dronların Reni limanını hedef aldığını belirtirken, saldırılarda herhangi bir can kaybının olmadığını açıkladı. Limandaki çalışmaların saldırı sonrasında aksamadan devam ettiği öğrenildi. Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, güneydeki Odessa ve Mykolaiv bölgeleri üzerinde 13 İHA’nın imha edildiği duyuruldu.

Rusya'nın Ukrayna Tahılını Hedef Alması Neden Oluyor? İnsansız Hava Araçlarıyla Gerçekleşen Liman Saldırısı Ne Anlama Geliyor? - Resim : 2

RUSYA, TUNA NEHRİ’Nİ HEDEF ALIYOR


Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin girişimiyle 22 Temmuz 2022 tarihinde Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmıştı. İlk olarak 120 günlüğüne imzalanan anlaşma daha sonra 3 kez uzatılmıştı. Rusya, 17 Temmuz 2023 tarihinde sona eren anlaşmayı kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kaldırılmadığı gerekçesiyle uzatmama kararı almıştı. Ukrayna’nın da tahıl ihraç etmesini engellemek isteyen Rusya, güç kullanımını artırarak tahıl ihracatı için önemli bir yol olan Tuna Nehri çevresindeki Ukrayna limanlarını hedef almaya devam ediyor.

Etiketler: RUSYA, UKRAYNA, SAVAŞ, TAHIL