Rusya'da darbe girişimi başlatan Yevgeniy Prigojin kimdir? Prigozhin nereli? Oligark ne demek?

Rus paralı asker grubu Wagner'in komutanı Yevgeny Prigozhin Rus ordusunu 'Wagner savaşçılarını yok etmekle' suçlamış ve darbe girişimi başlatmıştı. Peki Rusya'da darbe girişimi başlatan Yevgeniy Prigojin kimdir? Prigozhin nereli? Oligark ne demek? Rusya'da darbe mi oldu? Wagner lideri kimdir? Yevgeniy Prigojin ne iş yapar? Wagner nedir?

Rusya'da darbe girişimi başlatan Yevgeniy Prigojin kimdir? Prigozhin nereli? Oligark ne demek?

Prigozhin, "Bu bir adalet yürüyüşü. Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı, Prigozhin'in suçlamalarının 'gerçeğe uymadığını ve bir provokasyon olduğunu' belirten bir açıklama yaptı. Rusya lideri Putin gelişmelerle ilgili bilgilendirildi. Rus yetkililer, Wagner grubundaki paralı askerlere, "Üslerinize dönün" çağrısı yaptı.  Peki Rusya'da darbe girişimi başlatan Yevgeniy Prigojin kimdir? Prigozhin nereli? Oligark ne demek? Rusya'da darbe mi oldu? Wagner lideri kimdir? Yevgeniy Prigojin ne iş yapar? Wagner nedir?

Yevgeniy Prigojin kimdir?

Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Rus iş insanı ve oligark.Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olup  restoranları ve catering işletmeleri, Putin'in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak bilinmektedir.Prigojin, Afrika, Suriye ve Ukrayna'da çatışmalara katılan Rus devlet destekli bir paralı asker grubu olan Wagner Grubu ile 2016 ve 2018 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan üç şirketin de aralarında bulunduğu bir şirketler ağını kontrol etmektedir.Prigojin, Sovyetler Birliği döneminde hapishanelerde dokuz yıl hükümlü olarak kaldı.Prigojin, Mayıs 2014'te Donbass Savaşı'nda Rus güçlerini desteklemek için özel olarak Wagner Grubu'nu kurduğunu açıklamıştır.

 

Rusya'da darbe girişimi başlatan Yevgeniy Prigojin kimdir? Prigozhin nereli? Oligark ne demek? - Resim : 2

RUSYA'DA SON DURUM NE?

Rusya'da son günlerde yaşanan gelişmeler, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve askeri krizi gözler önüne seriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gücünü sarsan bir darbe girişimi iddiası, Wagner Grubu adlı paralı asker örgütünün rolü ve liderinin kimliği, uluslararası kamuoyunun merak ettiği konular arasında.

Wagner Grubu, Rusya'nın paralı askerlerden oluşan bir ordusu gibi hareket eden bir paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor.

Wagner Grubu'nun lideri olduğu iddia edilen kişi ise Yevgeni Prigojin'dir. Prigojin, Putin ile yakın bağları olan bir iş adamıdır. Aynı zamanda "Putin'in aşçısı" olarak da bilinen Prigojin, Rusya'nın yaptığı yemeklerin yanı sıra, internet üzerinden dezenformasyon ve propaganda faaliyetleri yürüten bir şirketin de sahibidir.

Wagner Grubu, 2014'ten beri Ukrayna, Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali gibi ülkelerde Rus çıkarlarını desteklemek için savaşıyor. Grup, savaş suçları işlemekle de suçlanıyor. Wagner Grubu'nun Rus hükümeti tarafından belirli çatışmalarda makul inkar edilebilirliğe izin vermek ve Rusya'nın dış müdahalelerinin kayıp sayısını ve mali maliyetlerini kamuoyundan gizlemek için kullanıldığı yaygın olarak tahmin ediliyor.

Rusya'da son dönemde yaşanan darbe girişimi iddiası ise Wagner Grubu ile ilgili yeni sorular ortaya çıkardı. Bazı kaynaklar, Wagner Grubu'nun Ukrayna'da savaş başladığından bu yana Rus ordusu ile çatışmalar yaşadığını bildirdi. Bazıları ise Wagner Grubu'nun darbe girişimine karıştığını veya darbeyi önlemeye çalıştığını iddia etti.

Bu karmaşık durumda, Wagner Grubu'nun gerçek rolü ve liderinin kimliği hakkında kesin bir bilgiye ulaşmak zor görünüyor. Ancak şunu söylemek mümkün ki, Wagner Grubu, Rusya'nın hem iç hem de dış politikasında önemli bir aktör haline geldi ve gelecekte de olmaya devam edecek.

RUSYA'DA DARBE Mİ OLDU?
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner özel askeri şirketi lideri Yevgeniy Prigojin ile ilgili basında çıkan haberlere dair bilgilendirmede bulundu.

Basın mensuplarına konuşan Peskov, "Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor" dedi. Rusya'nın darbe girişimini önlediği öne sürülüyor. 

 

Etiketler: Rusya, darbe