Prim günü yüzünden EYT'yi kaçıranlar buraya! Mart ayına halayla gireceksiniz! Emeklilik göründü

EYT kapsamında birçok tartışma sürmeye devam ediyor.  8 Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık yapan vatandaşlar EYT düzenlemesi kapsamı dışında kalırken yasanın 'kademeli prim' içermesi de tartışmaların odağındaki konulardan birisi oldu.

Prim günü yüzünden EYT'yi kaçıranlar buraya! Mart ayına halayla gireceksiniz! Emeklilik  göründü

Milyonlarca vatandaşın gündemine EYT yer alırken gözler meclise dönmüştü. Farklı sektörde çalışan milyonlarca vatandaşın ortak noktalarından birisi de EYT olurken Emeklilikte Yaşa Takılanları yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. 

EYT kapsamında birçok tartışma sürmeye devam ediyor.  8 Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık yapan vatandaşlar EYT düzenlemesi kapsamı dışında kalırken yasanın 'kademeli prim' içermesi de tartışmaların odağındaki konulardan birisi oldu. Vatandaşlar kademeli prim engelini aşmak için birçok farklı yol ararken SGK tarafından yapılan açıklama geldi. 

EKSİK PRİM GÜNÜMÜ NASIL TAMAMLARIM?

EYT kapsamında emeklilik hayallerine kavuşmak isteyen milyonlarca kişi eksik prim günlerini tamamlamaya çalışıyor. Emekli olmak ve artık her ay belli bir maaşı devletten almak isteyen vatandaşlar eksik prim günlerini tamamlamak amacı ile ‘borçlanma’, ‘borçları yapılandırma’ ve ‘hizmet tespit davası’ gibi yollara başvurmaya devam ediyor. 

EYT'DEN YARARLANABİLECEKLER!

‘borçlanma’, ‘borçları yapılandırma’ ve ‘hizmet tespit davası’ gibi çıkış yolları arasında en çok tercih edileni borçlanma olurken milyonlarca kişi EYT'den yararlanmak için eksik prim günlerini tamamlıyor. Farklı yöntemlerle vatandaşlar para ödeyerek prim günlerini tamamlamaya çalışırken prim günlerini tamamlayacak farklı yollar da şu şekilde açıklandı;

  • Ücretsiz doğum izinleri m Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler,
  • Kamu görevlilerinin personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,
  • Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,
  • Sigortalı olmaksızın yapılan 1 yıla kadar avukatlık staj süreleri,
  • Sigortalıların beraatla sonuçlanan tutukluluk veya gözaltı süreleri,
  • Grev ve lokavtta geçen süreler,
  • Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri,
  • Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar açıkta geçirdikleri süreleri.
  • Toplu ödeme sadece kanunda sayılan bu durumlar için borçlanma suretiyle yapılabilir. Onun dışında eksik prim günleri için toplu ödeme hakkı bulunmuyor.
Etiketler: eyt