Patronlar konuştu, İTO çağrı yaptı! Böyle giderse asgari ücret 9 bin TL’yi bulacak! Bölgesel asgari ücret de gündemde

Bir süredir ne kadar zam alacağı ile çalışan ve işverenlerin gündeminde olan asgari ücrete ilişkin sıcak bir gelişme yaşandı. Patronlar asgari ücrette verebilecekleri bandı tek tek açıkladı.

Patronlar konuştu, İTO çağrı yaptı! Böyle giderse asgari ücret 9 bin TL’yi bulacak! Bölgesel asgari ücret de gündemde

Aralık ayı içerisinde toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde Türkiye’nin gündemi ocak ayında asgari ücrete gelecek olan zam oldu. Asgari ücrete ne kadar zam geleceği merak ile beklenirken; işçilerin tamamı sendikalarına ‘enflasyon dursun’ çağrısında bulundu. Bu çağrıya karşılık sendikalar çalışmalarını enflasyon oranlı bir zam alma yönünde başlatmışken, patronlar dünyasından da açıklamalar arka arkaya gelmeye başladı.

Küresel bir sorun haline gelmiş olan enflasyon karşısında ezilmeye başlamış olan asgari ücretli çalışanlar, işveren ve sendikalarına enflasyon bazlı zam çağrısında bulunurken; işverenler de işçilerin maaşlarının korunması gerektiği yönündeki beyanlarını arka arkaya gerçekleştirdi. Patronlar dünyasından gelen açıklamalar, asgari ücretin yüksek olacağına işaret ederken; patronlar, 8 binden 10 bin TL’ye kadar yeni asgari ücrette ödeyebilecekleri rakamları açıkladı.

PATRONLAR ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ KONUŞTU

Patronlar konuştu, İTO çağrı yaptı! Böyle giderse asgari ücret 9 bin TL’yi bulacak! Bölgesel asgari ücret de gündemde - Resim : 1

İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, asgari ücret zammı öncesinde Sabah Gazetesi’ne konuştu. Verdiği röportajda asgari ücrette yeni çıtayı 8 bin ile 8 bin 500 bandına koyan Güzeldere, “Asgari ücrette bir yıllık enflasyon oranları baz alınıyor. Geçen yıl asgari ücreti baz aldığımızda 8 bin-8 bin 500 bandı bizim açımızdan makul. Ancak devlet teşvikleri çok önemli. Bizim de maliyetlerimiz çok ciddi oranda arttı. Özellikle sigorta primlerinde ciddi teşvik gerekiyor” açıklamalarında bulundu. Üstelik Güzeldere, asgari ücrete ilişkin tek açıklama yapan isim de olmadı.

Asgari ücrete ilişkin açıklamalar patronlar dünyasından arka arkaya geldi. İpekyol Genel Müdürü Uğur Ayaydın, “Asgari ücretin, en azından halkın alım gücünü koruyacak şekilde artması çok doğru bir karar. Ancak bu sorunun enflasyonu düşürerek çözülebileceğine inanıyorum” derken; Kiğılı Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, “Asgari ücret artışıyla birlikte maliyetler de artacak bu da enflasyonun artmasına neden olacak” dedi. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ise asgari ücretin hiçbir dönemde 500 doların altına düşmemesi gerektiğini vurgulayarak; “500 doları baz aldığımızda şu anki dolar kuruna göre asgari ücretin minimum 9 bin TL olması gerekiyor. Ancak yılbaşından sonra dolar da artar. O nedenle asgari ücretin 10 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakamı destekliyoruz” açıklamalarını gerçekleştirdi.

İTO’DAN GELİR VERGİSİ DÜZENLEMESİ ÇAĞRISI GELDİ

Hem asgari ücrete hem de bir süredir gündemde olan gelir vergisi düzenlemesine ilişkin konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrette yeni bir yöntem önerirken; gelir vergisi düzenlemesi çağrısında bulundu. Asgari ücrete bölgesel ücret teklifini sunan Avdagiç, “Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerekiyor. İstanbul'daki bir asgari ücretle, 5-6'ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı” şeklinde ifadeler kullandı. Avdagiç’in gelir vergisi düzenlemesine ilişkin açıklamalarında ise şu ifadeler yer aldı:

“Net-brüt makası çalışanlar aleyhine bozuldu. Bu kaybı telafi edecek bir vergi dilimleri ayarlaması yapmamız lazım. SGK üst limiti bizi çok zorluyor. Sınır 50 bin liraya dayandı. Üst limitte katsayısı asgari ücrete değil, enflasyona endekslenmeli. Yine kıdem tazminatı üst limiti de enflasyonla doğru orantılı olmalı.”