ODD temmuz ayı verilerini açıkladı Araç satışları geriledi! Bankaların taşıt kredisi hizmetleri, araç satışlarını etkiledi!

Bir süredir yükselen araç fiyatları, pazarı direkt olarak etkiledi. Bu durumu resmi veriler ile ortaya koyan ODD, temmuz ayı araç satışlarını resmen paylaştı. ODD Başkanı ve diğer sektör yetkilileri, durumu değerlendirdi. İşte araç piyasasına ilişkin veriler ve sektör yetkililerinin açıklamaları…

ODD temmuz ayı verilerini açıkladı Araç satışları geriledi! Bankaların taşıt kredisi hizmetleri, araç satışlarını etkiledi!

Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde yükseliş trendine giren dolar kuru ile birlikte hareketlenmeye başlayan ekonomi piyasaları, aralık ayının ortasında kendi rekorlarını kaydetti. O tarihlerde dolar kuru 18 TL, euro kuru 18 TL ve gram altın bin 82 TL olarak kayda geçti.

Ekonomi piyasalarında yaşanan olumsuzluklar, birçok sektör ürününe ve hizmetine yüksek oranlı zamlar ile yansıdı. Söz konusu zamlardan etkilenen sektörlerden birisi de otomotiv sektörü oldu. Sıfır kilometre ve ikinci el araç modelleri, kısa bir süre içerisinde 2 katı aşkın fiyat farkı yaşadı.

Otomotiv sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeler, tüketicilerin araç satın alma eğilimlerini de tam tersi yöne çevirdi. Piyasada hem ikinci el hem de sıfır kilometre araç modellerinin üst seviyelerden satışa sunulması, tüketicilerin bütçelerini aşmaya başladı. Bu durumum pazarın verilerini de direkt olarak etkiledi.

Her ay olduğu gibi yeni ayda da bir önceki aya ilişkin otomotiv sektörü verilerini paylaşan ODD, yeni verilerine göre temmuz ayında araç satışlarında gerileme yaşandığını kaydetti. Bu durum hem ODD Başkanı hem de diğer sektör yetkilileri tarafından değerlendirildi.

ODD TEMMUZ AYI ARAÇ SATIŞ VERİLERİNİ AÇIKLADI!

ODD temmuz ayı verilerini açıkladı Araç satışları geriledi! Bankaların taşıt kredisi hizmetleri, araç satışlarını etkiledi! - Resim : 1

ODD, her ya olduğu gibi ağustos ayında da bir önceki aya ilişkin otomotiv sektörü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere otomobil ve hafif ticari araç satışları 52 bin 206 adeta ulaştı. Otomobil satışlarının temmuz ayında yıllık baz yüzde 13 oranında arttığını belirten ODD, hafif ticari araç pazarının yüzde 3,1 oranında gerilediğini ifade etti.

BANKA KREDİLERİNE İŞARET ETTİ!

Pazarın daralmasına ilişkin açıklamalarda bulunan ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bu durumun temel sebebinin tedarik krizi olduğunu ve krize eşlik eden diğer bir faktörün de banka kredileri olduğunu ifade etti. Bozkurt, ticari kredilere erişim konusunda yaşanan zorlukların ve taşıt kredisi bazında uygulanan faizlerin yüksekliğinin araç satışlarını direkt olarak etkilediğini belirtti.

“HAFİF TİCARİ ARAÇTA SIRA KALMADI!”

Sektörü değerlendiren bir diğer isim olan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, bankaların ticari kredi verme konusunda isteksiz olmalarının araç satışlarına olumsuz yansıdığını belirtti. Ayrıca Gülan hafif ticari araç konusunda sıra kalmadığını da ekledi.

Etiketler: odd, araç satışı