O ürünün ihracatında büyük düşüş var! İhracat getirisi nerdeyse yarı yarıya azaldı!

Türkiye’de hamsi ihracatında bu yıl ciddi bir düşüş olduğu görüldü. Hamsi ihracatının büyük oranda azalmasının ardından palamutta ise bolluk dikkat çekti!

O ürünün ihracatında büyük düşüş var! İhracat getirisi nerdeyse yarı yarıya azaldı!

2022 yılının Eylül ve Ekim ayı döneminde hamsi ihracatında ciddi oranda düşüş olduğu görüldü. Havaların da sıcak gitmesine bağlı olarak yaşanan bu düşüşte ayrıca palamut balığının da fazla olmasının önemli bir etken olduğu ifade ediliyor. Geçen yılın aynı dönemine yönelik elde edilen verilere göre yarı yarıya düşüş olduğu görüldü.

Hamsinin ihracat rakamlarında yaşanan düşüş sonrasında 14 ülkeye yapılan Eylül – Ekim dönemindeki ihracatta 1 milyon 626 bin 762 dolar gelir elde edildiği ifade ediliyor. Yaşanan bu düşüşün en temel sebebi ise havaların sıcak gitmesi olduğu gösterildi.

HAMSİ İHRACATINDA RAKAMLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ!

O ürünün ihracatında büyük düşüş var! İhracat getirisi nerdeyse yarı yarıya azaldı! - Resim : 1

Hamsi ihracatında geçen yılın verilerine göre 2 milyon 422 bin 160 dolar seviyesinde gelir elde edildiği görülüyor. Bu yılın Eylül ve Ekim döneminde ise 14 ülkeye yapılan ihracatta 1 milyon 626 bin 762 dolar gelir elde edildiği belirtildi. Neredeyse yarı yarıya bir düşüşün olması ise dikkat çekti.

Hamsi ihracatında yaşanan bu düşüşün nedeni olarak havaların sıcak gitmesi ve palamutun bol olması gösteriliyor. Ayrıca palamutun hamsi ile beslenmesinin de hamsi avını olumsuz yönde etkileyen bir unsur olduğuna işaret ediliyor.

FRANS İLK SIRADA GELİYOR!

2022 yılının Eylül – Ekim dönemi verilerine göre en çok hamsi ihracatının Fransa’ya yapıldığı görüldü. Fransa’nın ardından Belçika, ABD, Birleşik Krallık, İtalya, KKTC ve Almanya gibi ülkeler ilk sıralarda geldi.

Toplamda 14 ülkeye 308 bin 612 kilogram karşılığında 1 milyon 626 bin 762 dolar döviz girdisi sağlandığı aktarılıyor. Söz konusu ülkeler arasında Fransa 154 bin 406 kilgram ile 882 bin 415 dolar ile getiri sağladı.

PALAMUTLAR HAMSİLERİ AVLIYOR!

Palamutların hamsi ile beslendiğini ifade eden uzmanlar, hamsi ihracatında düşüşün nedenleri arasında bu durumu da gösteriyor. Avlanan birçok palamutun karnından ise hamsi çıktığı ifade ediliyor. Hamsi konusunda karamsar beklentiler dikkat çekiyor.

Etiketler: hamsi, ihracat, kriz