Müjde TİSK’ten gelmişti, Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı! EYT’lilerin kıdem tazminatı için işverenlere kredi desteği geliyor!

Önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen EYT düzenlemesi kapsamında ortaya çıkacak olan kıdem tazminatı maliyeti yükünü işverenin üzerinden almak için harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi paketi çalışmalarını başlattı.

Müjde TİSK’ten gelmişti, Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı! EYT’lilerin kıdem tazminatı için işverenlere kredi desteği geliyor!

Türkiye’nin bir süredir sıcak gündem maddelerinden birini oluşturan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için geri sayım başladı. Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmesi beklenen EYT düzenlemesi için sayılı günler kaldı. İlk etapta doğrudan 1,5 milyon vatandaşı emekli etmesi beklenen EYT düzenlemesi kapsamında işverenin derdi ise EYT’lilerin kıdem tazminatı ödemeleri oldu.

Pek çok kişinin EYT düzenlemesi kapsamından yararlanarak emekli olacağı önümüzdeki aylar için işveren açısından en büyük sorunlardan biri de kıdem tazminatı ödemeleri oldu. Bu tazminatın işveren üzerindeki yükünü hafifletmek için harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla kıdem tazminatı ödemelerini finanse edebilmek için kredi çalışmalarını başlattı.

KREDİ HABERİNİ TİSK VERMİŞTİ

Müjde TİSK’ten gelmişti, Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı! EYT’lilerin kıdem tazminatı için işverenlere kredi desteği geliyor! - Resim : 1

Devam eden Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının tarihlerini belirlemek adına bir araya gelen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, toplantı takviminin yanı sıra EYT düzenlemesine ilişkin de fikir alışverişinde bulunmuştu. Bu toplantı sonrası konuşan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, görüşmelerde kıdem tazminatı konusuna da değindiklerini, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın işverene destek verebilmek adına hazırlık içerisinde olduğunu müjdelemişti.

İşvereni rahatlatan açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda hazırlıklar da hız kazandı. Başlangıç aşamasında 150 milyar TL düzeyinde bir kefalet büyüklüğü ile kredi desteği vermesi beklenen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın esnaftan KOBİ’lere kadar pek çok işletmeyi destekleyecek selektif kredi politikası kapsamında krediler sağlanacağı öğrenildi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI, KREDİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Temelde EYT kapsamında kıdem tazminatı ödeyecek olan işletmelere KGF kredisi vermesi için hazırlık gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tek hazırlığının bu olmadığı öğrenildi. Aynı zamanda sektörlere yönelik bir kredi paketi hazırlığı içerisinde de olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın finansman desteği ihtiyacı olan işletmeler için düğmeye bastığı bilgisine ulaşıldı.

TGRT’de yer alan habere göre; en az yüzde 75 kefalet oranı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın savunma sanayiden yeşil dönüşüme, imalat sanayiden enerji verimliliğine, girişimcilikten inşaat sektörüne, firmaların teknolojik dönüşümünden teknoloji üretimine kadar birçok alanda selektif kredi ve kefalet olanağının kamuoyu ile önümüzdeki günlerde paylaşılması bekleniyor.