Milyonlarca EYT'liyi ilgilendiren yeni gelişme açıklandı! O tarihe kadar süre verildi geç kalan fazla öder

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son gelişmeleri merak edilmeye başlandığı bu dönemde deprem felaketi nedeniyle Meclis'in çalışmalara ara verdiği bu dönemde AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan son dakika paylaşımı geldi. Çalışmalara ne zaman devam edileceği merak konusu oldu. EYT'de son durum?

Milyonlarca EYT'liyi ilgilendiren yeni gelişme açıklandı! O tarihe kadar süre verildi geç kalan fazla öder

Milyonlarca EYT'liyi ilgilendiren yeni gelişme açıklandı! O tarihe kadar süre verildi geç kalan fazla öder - Yeni yılda Meclis'in ilk gündem maddesi olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Şubat ayı içerisinde yasalaşması bekleniyor. İlk etapta şartları sağlayan 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkını elde etmiş olacak. İlerleyen dönemlerde koşulları sağlayan diğer 3,7 milyon kişi daha eklenecek. Böylelikle EYT kapsamında 5,7 milyon kişi emekli olacağı bilgisi paylaşıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Milletvekillerimizin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle siyasi partilerimizin mutabakatı ile TBMM çalışmalarına 28 Şubat 2023 tarihine kadar ara verilmesi kararlaştırılmıştır' ifadelerini kullandı.

Meclis, 28 Şubat tarihine kadar çalışmalarına ara verdi.

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Çalışmalarına ara veren Meclis'in faaliyete geçeceği ilk gün gündeme geleceği bekleniyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilerek bir sonraki aşamaya geçen düzenlemenin Mart ayında yasalaşacağı söyleniyor.

Kanun teklifinin Mart ayında yasalaşması durumunda, EYT'de ilk emeli aylığı da Nisan ayında alınacağı öngörülüyor.

EYT TEKLİF İÇERİĞİ

EYT düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde birtakım değişiklikler olacak.

Teklifle, 8 Eylül 1999'da ve bu tarihten önce çalışmaya başlayanların; 9 Eylül 1999'da ve bu tarihten sonra çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yaptıkları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihlerini 8 Eylül 1999 ve öncesi tarih olacak şekilde geriye götürenlerin, mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartı kaldırılacak.

Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan bütün çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

Kamu kurumlarında sürekli işçi olarak çalışanların emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu feshini gerektiren hükümler yürürlükten kaldırılacak.

DEPREM BÖLGESİNDE EYT'LİLERE EK SÜRE

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde EYT mağdurları için borçlanma ve ihya başvurularında ek süre verildiği öne sürüldü.

Deprem bölgesinde yaşayan 13.4 milyon vatandaş arasında yer alan EYT'liler için son ödeme tarihi 6 Şubat ile 31 Ağustos arasında olan borçlanma ve ihya borçlarında son ödeme tarihinde değişiklik yaşandı.

Başvuru tarihine göre hesaplanan tutarın 31 Ağustos tarihine kadar ödenmesi durumunda ödenecek tutarda artış olmayacağı aktarıldı.