Milyonlarca çalışan kadın bu detayı bilmiyor: Çocuk sahibi olanlara erken emeklilik yolu açık!

Çalışan kadınlar için çocukları emeklilik sürecinde erken emekli olabilmeyi kolaylaştırıyor. Çalışan kadın kaç çocuğa kadar borçlanabilir? Doğum borçlanması ile prim ödeme tutarı ne kadar oldu? İşte detaylar…

Milyonlarca çalışan kadın bu detayı bilmiyor: Çocuk sahibi olanlara erken emeklilik yolu açık!

Kadınlar ve erkekler için belirlenmiş yönetmelikte emeklilik yaşı standarttır fakat belirli durumlarda bu daha erkene çekilebilir. Geçmiş yıllarda sigortası bulunan kişiler doğum nedeniyle izne çıktıklarında doğum borçlanması sayesinde emeklilik yaşını daha erken bir tarihe çekebiliyor.

DOĞUM BORÇLANMASI İLE KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLUNUR?

Çalışma yaşantısı bulunan anneler için emeklilik yaşını daha erkene çekecek fırsat kanunlar tarafından sunulmuş bir haktır. Doğum nedeniyle çalışamamış ve izne çıkmış olan anneler ilerleyen yaşlarda eksik prim ile karşılaştıklarında doğum borçlanması yolunu kullanabiliyor. Doğum borçlanması yoluyla emeklilik yaşı daha erkene çekilebiliyor. Emekli olmak isteyen kişilerin belirli bir sigorta başlangıç tarihi yaşı ve hizmet süresi olması gerekiyor. Doğum borçlanması ile 50 yaşında emekli olabilmenin yolları açılıyor. Bu nedenle bir kadının 60 yaşını beklemesi gerekmiyor.

YENİ KANUN İLE DOĞUM ÖNCESİ STAJ DÖNEMİ DE SAYILACAK!

Önemli bir ayrıntıda iki çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı verilen kadınların 2014 yılında yeni bir düzenleme verilmiş olması. Bu düzenleme ile erken emeklilik yolu da açılmış oluyor. Doğum öncesi süreçte staj girişi yapılmış olsa dahi kadınlara 3 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı verildiği müjdesi açıklandı. Doğum öncesindeki staj sürecinin de dahil edildiği ve sigorta başlangıcının buna göre belirlendiği bu yeni kanunda çocuk nedeniyle çalışamamış olan kadınlar için her çocuk başına 720 gün olacak şekilde 3 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı tanındı.

ÜÇ ÇOCUK İÇİN KAÇ GÜN ERKEN EMEKLİ OLUNABİLİR?

Milyonlarca çalışan kadın bu detayı bilmiyor: Çocuk sahibi olanlara erken emeklilik yolu açık! - Resim : 1

Sigortalılık süreci başladıktan sonra 3 çocuk için toplamda 2160 gün daha erken emekli olabilmek mümkün hale geliyor. Emeklilik yaşını doldurup prim süresi eksik kalan anneler için bu şart ile beraber erken emekliliğini yola açılıyor .

2022 DOĞUM BORÇLANMASINDA ÖDENECEK TUTAR NE KADAR OLDU?

Emeklilik yaşı geldiği halde eksik primi bulunduğu için doğum borçlanması yoluna başvuran bir kadının ödemek zorunda olduğu tutar SGK tarafından belirleniyor. Bu tutar her yıl değişebiliyor. Sigorta başlangıç tarihi burada önemli oluyor. 2022 yılı içerisinde verilen asgari ücret tutarı değerlendirildiğinde bu oran 1.476,8 TL'ye denk geliyor.