Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Blinken'a sert tepki: ABD'nin mutabakatlara uygun hareket etmesi gerekiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Terör mücadelede ABD'nin mutabakata uyması gerektiğini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Blinken'a sert tepki: ABD'nin mutabakatlara uygun hareket etmesi gerekiyor

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Blinken'a sert tepki: ABD'nin mutabakatlara uygun hareket etmesi gerekiyor - Türkiye terörle mücadeleye 40 yıldan fazla zaman ayırdı. Güney sınırlarımız ve komşu ülkelerin kuzey bölgelerinde kurulmak istenilen yapılanmalara karşı verilen amansız mücadele ABD'nin maşalarının bitmeye yakın dönemde devreye girerek mutabakat imzalaması zaman içerisinde uygun hareket etmemesi politika argümanlarının revize edilmesi ve tarafların netleşmesini sağladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile deprem bölgesinde yerinde incelemeler yaptı. Bugün Ankara'da ikili resmi görüşme gerçekleştirdi.

İki bakan görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Basın toplantısında Suriye'nin kuzeyinde yıllardır ABD güdümünde yuvalanan terör örgütlerinin Türkiye-ABD ilişkilerine yansıması soruldu.

Mevlüt Çavuşoğlu, terörle mücadelenin farklı bir terör örgütünü kurarak veya destek vererek mücadele edilemeyeceğine belirtti. Türkiye ile ABD arasındaki mutabakatın uyulması buna göre hareket edilmesine vurgu yaptı.

'NATO İÇİN İKİ TANE TEHDİT VAR'

Çavuşoğlu,

'Biz herhangi bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütü ile iş birliği yapmanın yanlış olduğunu her zaman söylüyoruz. Dolayısıyla PKK/YPG'nin DAEŞ'le mücadele ettiği iddiasının doğru olmadığını biz her zaman kanıtladık.

Bizim güçlü NATO müttefikleri olarak ideolojisi ne olursa olsun hedefi kim olursa olsun her türlü terör örgütü ile mücadele etmemiz lazım.

Siyasi irade varsa mücadele edecek kapasitemiz de var Türkiye ve ABD olarak. NATO için iki tane tehdit var. Birincisi Rusya ikincisi terörizm.

Dolayısıyla biz NATO ülkeleri olarak kendimiz mücadele edemeyip de DAEŞ'e karşı PKK/YPG gibi bizim düşmanımız olan terör örgütü ile iş birliği yapılması doğru değil.

Bu doğrultuda ABD ile geçmişte Suriye temelinde bazı mutabakatlarımız oldu. Biri Münbiç yol haritası diğeri de burada Ankara'da 2019'da yaptığımız ortak açıklama.

Bu mutabakata göre ABD'nin sınırlarımızın 30 kilometre güneyinde terör mensuplarının temizlenmesi.

Fakat bu konuda maalesef somut bir adım göremedik. Terörün her türlüsüne karşı birlikte hareket etmemiz gerekiyor ve vardığımız mutabakatları uygulamamız gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Blinken'a sert tepki: ABD'nin mutabakatlara uygun hareket etmesi gerekiyor - Resim : 1

Son yıllarda terörle mücadele kapsamında uygulanan politikalar Türkiye-ABD ilişkilerine olumsuz etki etti.