Mevlid Kandili’nde evde kandil simidi yapmanın püf noktaları.. Usta şeften kıyır kıyır kandil simidi tarifi

Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) doğum günü olarak kutlanan mübarek bir gecedir. Bu gecede soframızın olmazsa olmazı ise kandil simididir. Kandil simidi, mis gibi kokusu ve kıyır kıyır lezzetiyle herkesin sevgisini kazanmış geleneksel bir atıştırmalıktır. Peki, bu lezzeti evde nasıl yapabilirsiniz? Bu haberde, yiyenlerin hazır sandığı kıyır kıyır kandil simidi tarifini, püf noktalarını, kalori değerini ve tarihçesini bulabilirsiniz...

Mevlid Kandili’nde evde kandil simidi yapmanın püf noktaları.. Usta şeften kıyır kıyır kandil simidi tarifi

Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) doğum günü olarak kutlanan mübarek bir gecedir. Bu özel gecede, sevdiklerimizle birlikte dua eder, hayır işler ve bereketli bir sofra kurarız. Soframızın olmazsa olmazı ise kandil simididir. Kandil simidi, mis gibi kokusu ve kıyır kıyır lezzetiyle herkesin sevgisini kazanmış geleneksel bir atıştırmalıktır. Peki, bu lezzeti evde nasıl yapabilirsiniz? İşte yiyenlerin hazır sandığı kıyır kıyır kandil simidi tarifi…

Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

Kandil simidi yapmak için öncelikle hamurunu hazırlamak gerekiyor. Hamur için tereyağı, sıvı yağ, yumurta sarısı, yoğurt, sirke, toz şeker, mahlep, kabartma tozu, tuz ve unu bir kapta karıştırarak yoğuruyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam ediyoruz. Hamuru 15-20 dakika dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle uzun bir şerit haline getiriyoruz. Sonra uçlarını birleştirerek simit şeklini veriyoruz. Simitleri önce yumurta akına sonra susama bulayarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişiriyoruz. Pişen kandil simitlerini fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.

Kandil Simidi İçin Püf Noktalar

Kandil simidi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Bunlar şunlardır:

Kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
Mahlep, kandil simidine hoş bir koku ve lezzet verir. Evinizde yoksa kullanmak zorunda değilsiniz ama tavsiye ederiz.
Sirke, kandil simidine kıyırlık verir. Kullanmanız şart değil ama denemenizi öneririz. Simitlerinizde sirke tadı hissetmezsiniz.
Susamları önceden tavada hafifçe kavurursanız daha lezzetli olur. Susamların rengi dönünce ocaktan alın ve bir tabağa boşaltın ki yanmasın.
Fırında pişerken simitlerinizi sık sık kontrol edin. Fazla pişirirseniz sertleşebilir.

Kandil Simidi Kaç Kalori?

Kandil simidi, yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle kilo kontrolü yapmak isteyenler için fazla tüketilmemesi gerekir. Bir adet kandil simidi yaklaşık olarak 70-80 kaloriye denk gelmektedir. Bir porsiyon (2 adet) kandil simidi ise ortalama 150 kalori civarındadır. Kandil simidini ekmek yerine tüketebilir veya diyetinizden 1 değişim ekmek ve 2 değişim yağı azaltarak dengeleyebilirsiniz.

Kandil Simidi Neden Yapılır?

Kandil simidi, Türk kültüründe uzun yıllardan beri devam eden bir gelenektir. Selçuklulardan beri mübarek gün ve geceleri kutlayan Türkler, II. Selim döneminde camileri kandil yakarak aydınlatmaya başlamışlardır. Bu gecelerde hayır işlemek ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla simit ve çörek gibi yiyecekler dağıtılmıştır. Zamanla kandil simidi, bu gecelerin sembolü haline gelmiş ve pastane ve fırınlarda özel olarak üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise kandil simidi, sevdiklerimize ve aile büyüklerimize hediye olarak götürdüğümüz, birlikte paylaştığımız ve bereketlendiğimiz bir lezzet olarak sofralarımızı süslemektedir.

Etiketler: yemek tarifi, tarif