AFAD ve Meteoroloji'den ard arda uyarılar: İstanbul ve 17 ile sarı kodlu alarm

Yaz boyunca El Nino ve Basra sıcak hava dalgalarıyla boğuşan Türkiye, yağışlı havanın etkisine giriyor. Meteoroloji ve AFAD, İstanbul başta olmak üzere 17 il için sarı kodlu gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. Yağışların sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara neden olabileceği belirtildi.

AFAD ve Meteoroloji'den ard arda uyarılar: İstanbul ve 17 ile sarı kodlu alarm

Türkiye, yaz mevsiminin son günlerinde yağışlı havaya hazırlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava tahmin raporunu yayımladı. Buna göre raporda İstanbul başta olmak üzere 17 il için sarı kodu gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulunuldu. Ayrıca AFAD, yağışların kuvvetli olacağını belirterek yaşanabilecek sel, baskın gibi olumsuz olaylara karşı vatandaşları uyardı.

Yağışlar ne zaman başlayacak ve hangi illeri etkileyecek?

Meteoroloji’den yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin yer yer çok bulutlu havanın etkisi altında olacak. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı ile Van, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde ise yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ile Tekirdağ’ın doğusu, Bursa ve Balıkesir’in kuzeyinde, Çanakkale’nin doğusunda, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve Adana’nın doğusu, Osmaniye ile Hatay çevrelerinde yer yer kuvvetli ve çok kuvvetli olması bekleniyor.

Yağışların yarın (Cumartesi) sabah saatlerinden itibaren başlayacağı ve Pazar gününe kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

Yağışlar nedeniyle hangi olumsuzluklar yaşanabilir?

AFAD, yağışların kuvvetli olacağını belirterek yaşanabilecek sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı. AFAD’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yağışların yarın (Cumartesi) sabah saatlerinden ; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ile Tekirdağ’ın doğusu, Bursa ve Balıkesir’in kuzeyinde, Çanakkale’nin doğusunda, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu ve Adana’nın doğusu, Osmaniye ile Hatay çevrelerinde yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli yağış beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Hava sıcaklığı nasıl değişecek?
Hava sıcaklığını ise Batı kesimlerde yağışla birlikte 3 ila 5 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın Genellikle kuzeyli, yurdun güney kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış anında kuvvetli esmesi bekleniyor.

Etiketler: hava durumu, meteoroloji