Merkez Bankası’nda deprem: Hafize Gaye Erkan’ın görevden aldığı Gizem Uzuner istifa etti

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, haziran ayında İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Gizem Uzuner’i görevden alarak danışman olarak atadı. Gizem Uzuner, 18 Eylül 2021 tarihinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası’ndan istifa ettiğini duyurdu. Peki Gizem Uzuner kimdir neden istifa etti?

Merkez Bankası’nda deprem: Hafize Gaye Erkan’ın görevden aldığı Gizem Uzuner istifa etti

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın haziran ayında görevden aldığı İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Gizem Uzuner, kurumdan ayrıldığını duyurdu. Uzuner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, devlete hizmet olarak gördüğü görevinden istifa ettiğini ve ömürlük deneyimler edindiğini belirtti. Uzuner’in spikerliğe geri döneceği iddia edildi.

GİZEM UZUNER KİMDİR?

Gizem Uzuner, 1988 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2010 yılında TRT Haber’de spikerlik yapmaya başladı. 2019 yılında Merkez Bankası’na geçerek İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü oldu. 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Türkiye Uluslararası Radyosu’nun (TUR) Genel Yayın Yönetmenliği görevine getirildi. 2021 yılında Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal tarafından yeniden İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü olarak atandı.

HAFİZE GAYE ERKAN NEDEN GİZEM UZUNER’İ GÖREVDEN ALDI?

Hafize Gaye Erkan, 19 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı. Erkan, göreve geldikten sonra bazı yöneticilerde değişiklik yaptı. Bu kapsamda, Gizem Uzuner’i İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü görevinden alarak danışman olarak atadı. Uzuner’in yerine ise Merkez Bankası’nın eski çalışanlarından Murat Çetinkaya getirildi. Erkan’ın bu kararının nedeni ise kamuoyunda bilinmiyor.

GİZEM UZUNER NEREYE GİDECEK?

Gizem Uzuner, Merkez Bankası’ndan istifa ettiğini 18 Eylül 2023 tarihinde Twitter hesabından duyurdu. Uzuner, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Devlete hizmet olarak görüp kabul ettiğim ve bir yılı aşkın süredir görev aldığım Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bu ay itibarıyla istifa ederek ayrılmış bulunuyorum. Ömürlük deneyimler edindiğim bu yolculuğuma eşlik eden tüm yöneticilerime, İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü çalışanlarına ve İdare Merkezi’ndeki tüm mesai arkadaşlarıma, danışman olarak görevimi sürdürdüğüm kısa sürede desteğini esirgemeyen tüm TCMB mensuplarına çok teşekkür ederim.” 

Uzuner’in bundan sonra ne yapacağı ise henüz netleşmedi. Ancak bazı medya organlarında çıkan haberlere göre, Uzuner’in spikerliğe geri döneceği iddia edildi. Uzuner’in hangi kanalda çalışacağı ise bilinmiyor.

GİZEM UZUNER NEDEN MERKEZ BANKASI’NDAN İSTİFA ETTİ?

Gizem Uzuner, Merkez Bankası’ndan istifa ettiğinin nedenini açıklamadı. Ancak Uzuner, haziran ayında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü görevinden alınmıştı. Bu durumun Uzuner’in istifasında etkili olmuş olabileceği düşünülüyor.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

Hafize Gaye Erkan, 1976 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra ABD’de Cornell Üniversitesi’nde finans alanında doktora yaptı. 2001 yılında Goldman Sachs’ta çalışmaya başladı. 2014 yılında First Republic Bank’ta yönetim kurulu üyesi ve başkan yardımcısı oldu. 19 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı.

GİZEM UZUNER HANGİ KANALDA SPİKERLİK YAPACAK?

Gizem Uzuner’in spikerliğe geri döneceği iddia edildi. Ancak Uzuner’in hangi kanalda çalışacağı henüz belli değil. Uzuner, daha önce TRT Haber’de spikerlik yapmıştı.