Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu

Yeni Merkez Bankası Başkanı Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Karahan oldu. Fatih Karahan, 2 Şubat 2024 tarihinde Hafize Gaye Erkan'ın başkanlık görevinden istifa etmesiyle bu görevine atandı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu

Son dakika ekonomi haberleri... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan oldu. 

Fatih Karahan hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı, 03 Şubat 2024 Tarihli ve 32449 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Hafize Gaye Erkan “görevden alınmıştır” detayı

Kararda “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesi gereğince görevden alınmış ve bu suretle boşalan TCMB Başkanlığı’na 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Kanunun 25. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 2,3, 7. maddeleri gereğince Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atanmıştır.” ifadeleri yer aldı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu - Resim : 2

Hafize Gaye Erkan Başkanlığında TCMB, Haziran 2023-Ocak 2024 arasında politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 45’e çıkarmıştı.

Mehmet Şimşek önerisiyle atandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, atama kararı açıklanmadan önce sosyal medya platformu X hesabından, yeni TCMB Başkanı'nın kendi önerisi doğrultusunda atanacağını belirtmişti.

Bakan Mehmet Şimşek, İngilizce olarak yaptığı paylaşımında, Fatih Karahan için "Olağanüstü bilgi birikimi ve uzmanlığa sahip, saygın bir makroekonomist" ifadelerini kullandı.