Memurun gözü ocak ayına kilitlendi! Zammın ortaya çıkan rakamları, şimdiden yüzde 11’i garanti etti! Üstelik refah payı zammı da netleşti!

Temmuz ayında zam almış olan memur ve memur emeklileri için kritik ay olan ocak, yılın ilk zammını ifade ediyor. Zam öncesi ortaya çıkan enflasyon rakamları, memur zammını ortaya çıkarmaya başladı.

Memurun gözü ocak ayına kilitlendi! Zammın ortaya çıkan rakamları, şimdiden yüzde 11’i garanti etti! Üstelik refah payı zammı da netleşti!

Her sene yılda iki kez zam alan memur ve memur emeklileri, emekliler ve diğer çalışanlardan farklı olarak; toplu sözleşmeden doğan zamlarına ek enflasyon farkı alıyor. Bu yıl da aynı şekilde zam almış olan memur ve memur emeklileri, yılın ilk zammını ocak ayında; ikinci zammını ise temmuz ayında aldı. Son zamları yüzde 41,68 olan memur ve memur emeklileri için 2023 yılının ilk zam tarihi yaklaşmaya başladı.

Emekliden çalışana herkes için son derece kritik olan yılın ilk ayı ocak için geri sayım başladı. Ocak öncesinde ortaya çıkan enflasyon rakamları memur ve memur emeklilerinin alacağı zamma ilişkin ipuçları verirken, bir de memur ve memur emeklilerine verilmesi beklenen refah payı gündem olur hale geldi. Uzmanların ekim ayının enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından hesapladığı yeni maaş tutarları ise, memur ve memur emeklilerini şimdiden heyecanlandırmaya başladı.

MEMURLAR İÇİN ENFLASYON FARKI NETLEŞMEYE BAŞLADI

Memurun gözü ocak ayına kilitlendi! Zammın ortaya çıkan rakamları, şimdiden yüzde 11’i garanti etti! Üstelik refah payı zammı da netleşti! - Resim : 1

Yılın ilk altı ayında enflasyonun yüzde 34,85 oranında gerçekleşmesinin ardından toplu sözleşmeden doğan yüzde 7’lik zamlarına ek olarak bir de enflasyon farkı alan memur ve memur emeklileri, son zamlarını temmuz ayında yüzde 41,68 olacak şekilde aldı. Refah payı almamış olan memur ve memur emeklileri için 2023 yılının ilk zammı ortaya çıkan enflasyon rakamları sayesinde yüzünü göstermeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu ya da kısa adıyla TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları, yıllık enflasyonun yüzde 85,51’e; aylık enflasyonun ise yüzde 3,54’e yükseldiğini gösterdi. Ekim ayı enflasyonu ile birlikte yılın ikinci yarısının ilk dört aylık enflasyon verileri kesinleşti. Buna göre, ilk dört aylık enflasyon rakamı yüzde 10,45 olarak kayda geçti. Öte yandan bu rakam sonrası memur ve memur emeklileri için yeni zam hesabı da başladı.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN YÜZDE 10,45 ARTI YÜZDE 8 ZAM GARANTİ

Enflasyon farkı ile şimdiden yüzde 10,45 oranını garantileyen memur ve memur emeklileri için toplu sözleşmeden alacakları zammın yüzde 8 olması nedeniyle ortalama bir yeni maaş hesabı yapılabilir hale geldi. Zam oranının net olarak ocak ayında ortaya çıkacağı memur ve memur emeklileri için şu an için var olan rakamlar üzerinden hesap yapıldığında minimum maaşlar ortaya çıktı.

Var olan rakamlardan yola çıkan uzmanlar, şu an en düşük 9 bin 109 TL alan memurların zamlı maaşlarının 10 bin 827 lira 67 kuruşa yükseleceğini hesaplarken; en düşük 6 bin 77 lira alan memur emeklisinin ise 7 bin 223 TL almaya başlayacağını belirtti. Öte yandan memur ve memur emeklileri için yüzde 5 ila 10 arasında refah payı artışı da gündemde.