Memur ve emeklilerin zam oranı günden güne artıyor! Bu rakamlara dikkat edin! En düşük 10 bin 849 TL maaş alınabilir

Bir süredir Türkiye’nin merak ettiği konular arasında yer alan yeni yıl zamlarına ilişkin hem emeklilere hem de memurlara müjdeli bir haber geldi. Gelen yeni rakamlar, zam oranının arttığına işaret etti.

Memur ve emeklilerin zam oranı günden güne artıyor! Bu rakamlara dikkat edin! En düşük 10 bin 849 TL maaş alınabilir

Bu yıl son olarak temmuz ayında ara zam ile buluşmuş olan SSK (4A) ve Bağ-Kur (4B) emeklileri ile memur ve memur emeklileri (4C), yeni yıl öncesinde bir kez daha zam telaşına düştü. 2023 yılının ilk zammını alacak olan memur ve emekliler için geri sayım başlarken; şu ana dek açıklanan enflasyon verileri ve ortaya çıkan anket tahminleri, yeni yıl zammına ilişkin ipuçları vermeye başladı. Zamma ilişkin bir açıklama da Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’den geldi.

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete ilişkin yaptığı tahminlerde tutarlı olması nedeniyle kamuoyunun zamlar denince akla getirdiği isimlerden biri olan Faruk Erdem, bu kez ocak zamlarına ilişkin konuştu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan anketi baz alan Erdem, ocak zammında net bir şekilde rakam veren ilk kişi oldu.

GÖZLER OCAK AYINA ÇEVRİLDİ

Memur ve emeklilerin zam oranı günden güne artıyor! Bu rakamlara dikkat edin! En düşük 10 bin 849 TL maaş alınabilir - Resim : 1

Geçtiğimiz gün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Asgari ücretten emekli ve memur maaşlarını yükseltmeye, sosyal yardım programlarını yeni bir anlayışla ele alarak, hakkaniyet ilkesine dayalı olarak tabanını genişletmeye kadar pek çok tedbiri adım adım hayata geçireceğiz” ifadelerini kullanarak, yüksek zam sinyalleri vermişti. Bu sinyallerin ardından gözler, ocak ayı zammına ilişkin ipuçları veren rakamlara çevrildi.

TCMB’nin reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 41 katılımcıyla gerçekleştirdiği Kasım ayına ilişkin ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’ rakamları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından hemen sonra yayınlandı. Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı beklentisi yüzde 3,14’e çıkarken; cari yıl sonu TÜFE’deki artış beklentisi ise yüzde 68,06’ya ulaştı. Bu rakamlardan sonra uzmanlar, hesap makinelerini bir kez daha ele aldı.

FARUK ERDEM, YILBAŞI ZAMMINI HESAPLADI

TCMB’nin anketinde yer alan TÜFE beklentisi üzerinden bir hesap gerçekleştiren Faruk Erdem, geçtiğimiz gün katıldığı canlı yayında; “Merkez Bankası zaman zaman piyasa katılımcıları anketi yapıyor. Bu, Merkez Bankası'nın beklentisi değil, tamamen piyasadaki ekonomistlerle yapılan bir anketin sonucu. Küçük bir artış olmuş, 67’den 68’e çıkmış” açıklamalarında bulundu. Erdem’in açıklamalarının devamında zamma ilişkin şu rakamlar yer aldı:

“Buradan 6 aylık enflasyona bakıyoruz. 6 aylık enflasyon da hem SSK-Bağ-Kur’lular hem de memurlar ve memur emeklileri için önemli. SSK ve Bağ-Kurlular 6 aylık enflasyon kadar artış alırken memurlar ve memur emeklileri enflasyon farkı alıyor. Onların toplu sözleşmeden bir yüzde 8'leri olacak zaten. Bütün bu rakamlar üzerine bir refah payı gelecek, bu sene onun işaretlerini alıyoruz. Buna göre, refah payı hariç bir hesaplama yaptığımızda; esnaf emeklisinin en düşük maaşı 4 bin 955 liraya çıkıyor. 2000 öncesi SSK'lı emeklinin 5 bin 533 liraya çıkıyor. Emekli sandığında en düşük maaş 7 bin 242 liraya çıkıyor. En düşük memur maaşı da 10 bin 849 liraya çıkmış oluyor. Refah payı hariç. Refah payı eklenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri açısından 3 bin 500 lira taban maaş var, onun yükseltilmesi zaten kesin.”