MEB, sınav sistemini değiştirdi: Yeni sınav sistemi bu yıl ortaokul ve liselerde başladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim sezonundan itibaren ortaokul ve lise düzeyinde, ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulamasını başlatacağını duyurdu. Bu yeni uygulama, öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla hayata geçirilecek.

MEB, sınav sistemini değiştirdi: Yeni sınav sistemi bu yıl ortaokul ve liselerde başladı

MEB’in yeni sınav sistemini değiştirdiği ve ortaokul ve liselerde uygulanacak olan ortak sınavların detayları açıklandı.

Ortaokul ve lise düzeyinde ortak sınav ne zaman? Nasıl yapılıyor?

Ortaokul ve lise düzeyinde öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulaması başlatıldı. Bu sınavlar, öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak ve eksik öğrenme görülen konu ve kazanımlar için ders içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılacak.

Ortak sınavların ne zaman?

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Bülbül, ortak sınavların “ülke genelinde”, “il ve ilçe genelinde” ve “okul genelinde” uygulanacağını söyledi.

Bülbül, şu şekilde açıkladı:

  • Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak. Eksik öğrenme görülen konu ve kazanımlar için ders içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılması istenecek. Ancak gerek ülke geneli gerek il ve ilçe geneli gerçekleştirilecek ortak sınavlarda öğrencilerin sıralanması, okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak. Burada asıl amaç, eğitim müfredatının uygulanmasında birlik sağlamak ve öğrencilerin geçerli, güvenilir ölçme araçları ile değerlendirilmesine olanak sağlamak olacak.
  • Ülke, il veya ilçe geneli yapılan ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak.
  • Bu yıl itibaren ortaokul ve liselerde sınav haftası uygulamasına geçileceği belirtildi. Sınav tarihleri öğretim yılı başında okullar tarafından e-Okuldan ilan edilecek. Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edecek. Okullarda öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulacak. Hiçbir şekilde bu sınavlarda çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme gibi sorular kullanılmayacak.

Ortak sınava katılamayanlar için mazeret sınavi

Bülbül, Bakanlık tarafından belli kademelerde ve belli derslerde ortak yazılı sınava katılamayan öğrenciler için mazeret sınavi yapılacağı da duyurdu.

Ortak Sınavların Amacı

MEB’in bu yeni uygulamasının amacı, öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak.

Sınavların Yapılacağı Aşamalar

Ortaokul ve liselerdeki ortak sınavlar 3 aşamada yapılacak. Bu aşamalar; ‘ülke genelinde’, ‘il ve ilçe genelinde’ ve ‘okul genelinde’ olacak.

Sınavların Özellikleri

Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak.

Sınav Sonuçlarının Kullanımı

Ülke, il veya ilçe geneli yapılan ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak.

  • Yeni Dönemde Ortaokul ve Liselerde Neler Değişiyor? Yeni dönemde MEB, ortaokul ve liselerde ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulamasını başlatmayı planlıyor.
  • Ortak Sınavlar Nasıl Yapılacak? Ortak sınavlar ‘ülke genelinde’, ‘il ve ilçe genelinde’ ve ‘okul genelinde’ olmak üzere 3 aşamada yapılacak.
  • Ortak Sınavların Özellikleri Nelerdir? Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak.
  • Sınav Sonuçları Nasıl Kullanılacak? Ülke, il veya ilçe geneli yapılan ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası karşılaştırma yapılamayacak.
Etiketler: MEB, sınav