Malatya'da 19 kişinin öldüğü sitenin yıkılmasında 3 kişi gözaltına alındı

Türkiye'yi yasa boğan depremde Malatya'da 19 kişinin öldüğü sitenin yıkılmasına ilişkin 3 kişi gözaltına alınıd.

Malatya'da 19 kişinin öldüğü sitenin yıkılmasında 3 kişi gözaltına alındı

Malatya'da 19 kişinin öldüğü sitenin yıkılmasında 3 kişi gözaltına alındı - 6 Şubat saat 04.17'de 10 il ülke tarihinde eşi benzeri görülmemiş depreme uyandı. Kimi vatandaşların oturduğu konutlar sağlam çıkarken, kimi konutlardaki ihmalsizlik nedeniyle 41 bin kişi hayatını kaybetti.

Yıkılan konutların çoğu genellikle inşa edildiği toprak yapısının uyumsuzluğu veya yapı inşasında kullanılan malzemelerin yetersiz kalması binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

 Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 15 gün geçti. Asrın felaketinde yüzbinlerce kişi yerinden oldu. Onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Nice umutlar söndü. Hayaller bitti. Sorumluların hak ettiği cezayı alması için yetkililerin yoğun mücadele verdiği anbean yaşanan gelişmelerden anlaşılıyor.

Kahramanmaraş ve Hatay'da etkisini derinden hissettiren depremde diğer 8 ilde arama kurtarma çalışmaları sonlandı. İki ilde ilerleyen günlere kadar enkaz altında kalan canların kurtarılması için yoğun mücadele verilmektedir.

İhmarkarlık nedeniyle yıkılan binalarda tespitler sonucu şimdiye kadar çoğu sorumlu müteahhit yakalandı. İnşaatlarda kullanılan malzeme eksikliği şiddetli depremin etkisini, yıkıcı görüntünün ekonomik gelirden daha önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Cumhuriyet Başsavcılığı sorumluları yakalamak için soruşturma başlattı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya platformları ve haber sitelerinde dolaşan bilgiler hakkında yazılı açıklamasında, 'Hayat Sitesi'nin enkazında gerekli incelemeler yapılmadan enkaz kaldırma çalışmalarının başlatıldığı, delillerin karartıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı' ifadelerine yer verdi.

Soruşturmanın titizlikle ve tüm yönlerini geniş kapsamda ele alarak yürütüleceğine vurgu yaptı.

Cumhuriyet Başsavcılığı, '

Adı geçen binanın yapımında ya da yıkılmasında sorumluluğu bulunan kişilerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmıştır.

Yıkılan bina enkazından Cumhuriyet savcısı nezaretinde bilirkişi heyetince 12 Şubat tarihinde inceleme için yeteri kadar karot örneği alınmıştır.

Soruşturmalar kapsamında il genelinde yıkılan binalarla ilgili bilirkişi nezdinde örnek alımı yapılmadan enkazların kaldırılmaması talimatlandırılarak bu işlemlere izin verilmemektedir.

Bilirkişi inceleme sonuçları beklenen soruşturmada, şüpheliler S.S, F.S ve S.S. gözaltına alınmıştır.' ifadelerine yer verdi.

41 binden fazla kişinin ölümüne neden olan sorumlu müteahhitlerin yakalanarak adalet önünde hesap verecekleri aktarıldı.