47,2318 %0
54,1280 %0.12
63,4993 %0.17
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Medya Haber MAGAZİN Tuncel Kurtiz'in Edremit'teki Mezarının Son Hali İsyan Ettirdi! Bilseydi Yapmayın Derdi

Tuncel Kurtiz'in Edremit'teki Mezarının Son Hali İsyan Ettirdi! Bilseydi Yapmayın Derdi

2013 yılında vefat eden Türk sinemasının usta ismi Tuncel Kurtiz'in Balıkesir'deki kabrini ziyaret eden oyuncu Nail Kırmızıgül, karşılaştığı manzara karşısında adeta kahroldu.

Efsanevi replikleri ve hayat verdiği unutulmaz karakterlerle milyonların hafızasına kazınan usta oyuncu Tuncel Kurtiz, aramızdan ayrılışının üzerinden yıllar geçse de sevenlerinin kalbindeki yerini koruyor. Ancak Tuncel Kurtiz'in o çok aşık olduğu doğanın koynundaki mezarında yaşanan son gelişmeler, vefa duygusunu yeniden sorgulattı.

Tuncel Kurtiz'in Mezarlığının Son Hali

Çamlıbel Köyü Mezarlığı'na defnedilen Tuncel Kurtiz'in mezarlığının son hali dikkat çekti. Oyuncu Nail Kırmızıgül ziyarete gittiği mezarlığın halini görünce sitem etti.

Kırmızıgül “Gördüğüm manzara beni biraz üzdü. Çaput bağlamışlar, taşların üzerine yazılar yazmışlar. Tuncel Kurtiz hayatı boyunca aydınlık, çağdaş, sekülerdi... Eminim öldükten sonra mezarına bunları yapacağınızı bilseydi vasiyetine bunu da eklerdi. Yapmayın derdi.” dedi.

TUNCEL KURTİZ'İN VASİYETİ

Hayatı boyunca doğayla iç içe yaşamayı tercih eden, gösterişten uzak duruşuyla tanınan Kurtiz'in en büyük isteği de ölümünden sonra aynı sadeliğin korunmasıydı. Yakın çevresinin yıllar içinde paylaştığı bilgilere göre Kurtiz; baş ucunda yalnızca tek bir taş bulunan, çiçeklerle çevrili, denizi gören mütevazı bir mezarda yatmak istediğini dile getirmişti.

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

Tuncel Tayanç Kurtiz (1 Şubat 1936, Kocaeli - 27 Eylül 2013, İstanbul), Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı ve senarist.

Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Boşnaktır.

Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı.

KARİYERİ

İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıkan sanatçının, doğayla iç içe yaşamayı sevdiği belirtilir

1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır. 2006'da Hacı, 2007'de Asi adlı TV dizilerinde oynadı. 2009 yılının başında vizyona girmiş olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştır.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre Beldesi'nin Çamlıbel köyünde eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde ünlü dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir. Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.

VEFATI

27 Eylül 2013'te İstanbul Etiler'deki evinde kalp krizi sonucu 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. 29 Eylül 2013'te Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defnedilmiştir.

OYNADIĞI BAZI TİYATRO OYUNLARI

Çok Tuhaf Soruşturma : Ferhan Şensoy - Orta Oyuncular - 1998

Şeyh Bedrettin : Nâzım Hikmet - 1997

Mahabaratta : Hint Destanı - Peter Brook - 1985

Keşanlı Ali Destanı : Haldun Taner - Berlin Schaubühne Tiyatrosu - 1984

Teneke : Yaşar Kemal

Kaplan ve Daktilolar - Genar Tiyatrosu - 1968

Samanyolu (oyun) : Karl Wittlinger - Genar Tiyatrosu - 1968

Devri Süleyman : Aydın Engin - Genar Tiyatrosu - 1968

Yolcu : Nâzım Hikmet - Genar Tiyatrosu - 1967

Kalbin Sesi - Halkın Gözü : Peter Shaffer - KEnt Oyuncuları - 1964

Martı : Anton Çehov - Kent Oyuncuları - 1963

Altın Yumruk : Dormen Tiyatrosu - 1962

Ayı Masalı : Dormen Tiyatrosu - 1962

Şahane Züğürtler : Dormen Tiyatrosu - 1962

Zafer Madalyası : Thomas Heggen\Joshua Logan - Dormen Tiyatrosu - 1958

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *