Kulisler ısındı! Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı için hareketlilik başladı! Milyonlarca vatandaş şubattan sonra aylık 10.000 TL alabilir

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde kulisler ısınmaya başladı. Zamma ilişkin tahminler gelmeye devam ederken; ilk 6 aydan kalan yüzde 12 enflasyon farkının da eklenmesi gündeme geldi. İşte kulis bilgileri…

Kulisler ısındı! Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı için hareketlilik başladı! Milyonlarca vatandaş şubattan sonra aylık 10.000 TL alabilir

İşveren adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi adına Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), hükümet adına ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın masaya oturacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde hareketlilik başladı. Ankara’da kulisler de asgari ücret zammı konuşulmaya başlanmışken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da toplantı öncesi çalışmalarını başlattığı öğrenildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in geçtiğimiz günlerde toplantı için aralık ayının ilk iki haftasını işaret ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde heyecanlı bekleyiş milyonlarca işçinin hanesinde başladı. Beklentiler oldukça yüksekken; hükümet cephesinden gelen yüksek zam sinyalleri de bu yüksek beklentiyi güçlendirdi. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesindeki çalışmalarına ilişkin birtakım bilgiler ortaya çıktı.

BAKANLIK, ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTISINA HAZIRLIYOR

Kulisler ısındı! Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı için hareketlilik başladı! Milyonlarca vatandaş şubattan sonra aylık 10.000 TL alabilir - Resim : 1

Tüm Türkiye’nin gündemi aralık ayı içerisinde toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu olmuşken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da konuya ilişkin çalışmalarını başlattı. Asgari ücretin tespiti öncesinde tüm Türkiye’de bir beklenti anketi yaptığı öğrenilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 81 ilde yapılan anket verilerince bir teklif yapmasının beklenildiği öğrenildi. Öte yandan TİSK ve Türk-İş de çalışmalarını başlattı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde çalışmalarını başlatan TİSK ve Türk-İş’in de yaşam pahalılığına ilişkin raporları üzerine çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. TİSK’in işverenin ne kadarlık bir maliyet altına girebileceğini hesaplarken; Türk-İş’in ise asgari geçim araştırmalarını sürdürdüğü bilgisine ulaşıldı.

BEKLENTİ 10 BİN TL’Yİ BULDU; EK YÜZDE 12 ZAM GÜNDEMDE

Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde kulis bilgiler de başını alıp gitmeye başladı. İşveren cephesi vergiden feragat ile işçi desteklemek için adayken; işçi cephesinde ise beklenti aylık 7 bin 500 TL ile 10 bin TL arasına çıktı. Üstelik asgari ücret için ek zamlar da konuşulmaya başladı.

Ek zamlar kapsamında asgari ücrete eklenecek ilk rakamın refah payından oluşmasının beklendiği öğrenildi. Temmuz ayında yüzde 30 ara zam ile buluşan asgari ücretliye yılın ilk 6 ayından kalan yüzde 12 enflasyon payının eklenmesi de gündemde.