Krediyle ev alanlar dikkat: Düşük faizli konut kredisi mi geliyor? Kredi faizleri konut satışlarını vurdu! Yüzde 58 azalma

Enflasyonla mücadele için sıkı para politikası izleyen yeni ekonomi yönetimi konut satışlarını da yavaşlattı. Türkiye genelinde ekim ayında krediyle ev satın alınan konut sayısı yüzde 58 azalarak Emlakjet’in raporunda yer aldı.

Krediyle ev alanlar dikkat: Düşük faizli konut kredisi mi geliyor? Kredi faizleri konut satışlarını vurdu! Yüzde 58 azalma

Emlakjet, ekim ayına ait Türkiye emlak verilerini açıkladı. Şirketin yaptığı duyuruya göre, Türkiye’de konut satışları ekimde geçen senenin aynı ayına göre yüzde 8,7 düşerek 93 bin 761’e gerilerken, yılın ilk 10 ayında yüzde 14,3 azalarak 993 bin 835 oldu. Türkiye’de ipotekli konut satışları yüzde 58 gerileyerek 5 bin 577’ye inerken, ipotekli satışların toplam içindeki payı yüzde 5,9’a indi.

Emlakjet verilerine göre, Türkiye’de ekimde bir önceki aya göre satılık fiyatlarda değişim olmazken, kiralık konut fiyatlarda yüzde 4’lük bir gerileme yaşandı. Kiralık fiyatlarda bir önceki ay da yüzde 4’lük bir azalma görülmüştü. Kiralık-satılık konut arama trendi ekimde satılık konut aleyhine yükseldi ve aramaların yüzde 56’sı satılık, yüzde 44’ü ise kiralık konutlar için gerçekleştirildi.

KONUT ARAMADA BEYLİKDÜZÜ ZİRVEDE

En çok konut aranan iller arasında İstanbul birinci sırada yer alırken, büyükşehir ilk defa hem satılık hem de aylık fiyat değişiminde görülen azalışla dikkat çekti. Ekimde İstanbul’da bir önceki aya göre satılık konut fiyatları yüzde 1, kiralıklar ise yüzde 3 azaldı. En çok arama yapılan ilk 10’da satılık konutların fiyatı 4 ilde, kiralıkların ise 6 kentte azalış gösterdi. Kiraların en çok azaldığı il yüzde 6 ile Antalya oldu. Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında birinci olurken, onu Çankaya ve Bursa Osmangazi takip etti.

‘İL OLMAYA ADAY İLÇELERE İLGİ ARTIYOR’

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Emlakjet Genel Müdürü (CEO) Tolga İdikat, bir süredir gündemde olan ve il olma ihtimali bulunan ilçelere yönelik yaptıkları çalışmadan bahsetti.

Emlakjet katılımcılarından aldıkları yanıtlara göre en çok Alanya ve Bandırma ilçelerine yönelik bir il olma umudu olduğunu belirten İdikat, şöyle konuştu: “Ayrıca bu ilçelerin il olması durumunda gayrimenkullerin de kıymetinin yükseleceği yönünde bir düşünce var. Kendi verilerimizden yaptığımız incelemeye göre Alanya hariç, bu umut ile hareket ederek söz konusu ilçelerde satılık ve kiralık fiyat artışlarının yukarı yönlü olduğunu görüyoruz. Ayrıca yaptığımız ankette katılımcıların bu ilçelere yönelik bir yatırım isteği de var. Alanya ise her yıl mevsimsel fiyat dalgalanmalarının olduğu bir ilçe. Dolayısıyla il olma potansiyeli en yüksek görülen ilçe olmasına rağmen, satılık ve kiralık fiyat değişimi olumsuz yönlü. Bunun da en önemli nedeni kış aylarına giriyor olmamız.”

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ BEKLENTİSİ SÜRÜYOR

İdikat, konut satışlarındaki azalıştan bahsederek, konut almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası umudunun devam ettiğini, böyle bir kampanyanın hayata geçmesi halinde satışların artacağını söyledi. Emlakjet Prestige Plus üyesi Şengül Güler de Bandırma gayrimenkul piyasasına ilişkin son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Bölgede kiralık konut portföyünün bittiğini ve satılık konutta bir yavaşlama olduğunu kaydeden Güler, ilçede arsa ve tarlaya olan talebin ve İstanbullu yatırımcıların ilgisinin her geçen gün arttığını anlattı.

Emlakjet Premium üyesi Pier Alanya ofisinden Meryem Güngör ise şu anda Alanya piyasasında bir durgunluğun olduğunu belirterek, “Konut kredi faizlerinin yüksekliği talebi bitirme noktasına getirdi. Bazı bölgelerin yabancı satışına kapanmasını da buna sebep olarak gösterebiliriz” açıklamasında bulundu.

Etiketler: ev kredisi, faiz