Kolay ve pratik tam ölçülü Aşure tarifi!

Bereketin, paylaşmanın, birlik ve beraberliğin simgesi olan Aşure günü bu yılda Muharrem ayı ile evlere konuk oluyor. Birbirinden farklı malzemelerin bir araya gelerek harmanlandığı damaklarda lezzetli bir tat bırakan tam ölçülü aşure tarifi püf noktaları ile haberimizde…

Kolay ve pratik tam ölçülü Aşure tarifi!

İslam inancında önemli bir yere sahip olan Aşure günü tüm bir yılın bolluk ve bereketini evlerde yaşayabilmek için pişirilmeye başlandı. Farklı miktarlarda kuru baklagil ve meyvelerin bir araya gelerek beklenmeyen bir tat oluşturduğu lezzetli tam kıvamında aşure akşam yemeklerinin ardından ya da ara öğün olarak da tüketilebiliyor. Tarifte belirlenen tüm malzemeler toplamda 250 ile 280 TL arasında değişiyor.

AŞURE YAPIMINDA PÜF NOKTALAR

Aşure yapımına başlamadan önce püf noktalarını bilmek bu süreçte daha kolay ve pratik olabilmeyi sağlar.

Kuru baklagiller bir gece önceden hazırlığı yapıldığında ya da suda bekletilmesi gereken ürünler konduğunda daha rahat edilir. Bu ürünlerin aşurenin rengini koyultmasına engel olacaktır.

Aşure yapımında her zaman için sıcak su kullanılır. Soğuk su olmamasına dikkat edilmelidir.

Şeker oranı tarifte belirtilenden daha fazla ya da daha az olabilir. Unutulmaması gereken aşure koyulaşmaya başladıkça şeker oranı daha da fark edilecektir.

Yoğun bir kıvam elde edildiyse sıcak su ilavesi yapılarak kıvamı açmak mümkündür.

Kıvamın çok sulu olduğu düşünülüyorsa içerisine bir miktar pirinç buğdayı ilave edilebilir ya da nişasta ile de kıvam arttırılabilir.

Aşure İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

●      Aşurelik buğday (500 gram)

●      Kuru üzüm (200 gram)

●      Kuru kayısı (200 gram)

●      Haşlanmış bir su bardağı nohut

●      Haşlanmış bir su bardağı kuru fasulye

●      Yarım çay bardağı pirinç

●      4 su bardağı şeker

●      2 su bardağı süt

●      Bir su bardağı fındık

●      Yarım çay bardağı karanfil suyu

●      Çeyrek çay kaşığı tuz

AŞURE TARİFİNİN YAPILIŞI:

Kolay ve pratik tam ölçülü Aşure tarifi! - Resim : 1

Öncelikle tarifte belirlenen miktarda aşurelik buğday yıkanarak bir köşede süzülür. Ardından kabın içine alınarak üzerine sıcak su eklenir ve 10 dakika boyunca kaynatılmaya bırakılır.

Kaynamaya başladıktan sonra tekrar suyu süzülür. Ardından yine üzerine sıcak su eklenir ve 10 dakika daha kaynatılır.

Son olarak süzülen buğdaylar üzerine sıcak su eklenerek 50 dakika daha kaynamaya bırakılır.

Bir köşede kuru üzüm bir kasede sıcak suda bekletilmeye başlanır. 10 dakika yeterli olacaktır. Aynı şekilde kuru kayısılar küçük kareler halinde doğrandıktan sonra 10 dakika boyunca suda yumuşaması beklenir.

Bir su bardağı haşlanmış olarak hazırlanmış nohut, yarım çay bardağı pirinç eklenir. Üzerine bir su bardağı haşlanmış kuru fasulye eklenir. Köşede bekletilen kayısı, kuru üzümler de içine atılarak 15 dakika daha kaynatılır. 

İstenen kıvama göre sıcak su eklemesi yapılabilir. Ardından içerisine 2 su bardağı sıcak süt, 4 su bardağı şeker ve belirlenmiş oranda tuz eklenerek karıştırılır.

Bir köşede bir tatlı kaşığı kuru karanfil cezve içerisindeki su ile beraber kaynatılır ve çıkarılan sudan yarım çay bardağı eklenir. Üzerine bir su bardağı fındık ilave edildikten sonra 15 dakika daha kaynamaya bırakılır.

Tencere içerisine son olarak şeker eklenir. Miktar az ya da fazla geliyorsa kontrollü eklemeye dikkat edilir. Kişinin damağına uygun olması önemlidir.

Kıvam aldıktan sonra altı kapatılır. Kaselere bölüştürülür. Tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak servis edilebilir.

Üzerini süslemek için: fındık, ceviz, kuş üzümü, tarçın ya da nar tercih edilebilir.

Etiketler: aşure tarifi