Kış kapıya dayandı! Sibirya soğukları yeniden gündeme geldi! Uzmanlar, açıkladı! Bu yıl her zamankinden daha fazla kar olabilir

Kış aylarının gelip, havalarının soğumasıyla birlikte nasıl bir kışın bizi beklediği de şekil almaya başladı. Bugün önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Tatlı, kış aylarının nasıl geçeceğini detaylıca anlattı.

Kış kapıya dayandı! Sibirya soğukları yeniden gündeme geldi! Uzmanlar, açıkladı! Bu yıl her zamankinden daha fazla kar olabilir

Soğuk havalar, sonbahar aylarının sonu itibariyle etkisini göstermeye başladı. Kasım ayında dahi bahardan kalma bir hava etkisi altında olan Türkiye’de aralık ayı oldukça sert geldi. Sadece son iki gündür beklenenden daha hızlı düşmeye başlayan hava sıcaklıkları, bu kışın sert olacağını çoktan gösterdi. Konuya ilişkin açıklama yapan uzmanlar ise, karlı bir kışın Türkiye’ye beklediğine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Daha sert bir soğuk ile kış geçeceği konuşulmaya başlanmış olan Türkiye için uyarılar işin uzmanlarından geldi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA), “Birçok ülkede kar örtüsü maksimum seviyeye yaklaştı” açıklamasının ardından aralık ayına sert başlayan Türkiye için açıklama Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hasan Tatlı’dan geldi. TRT Haber’e bağlanan Prof. Dr. Tatlı, açıklamalarında Sibirya soğuklarına işaret etti.

DÜNYA FARKLI BİR KIŞ GEÇİRİYOR

Kış aylarını yaşayan ülkeleri etkisi altına almış olan soğuk hava akışının özellikle de yüksek kesimlere getirdiği kara ilişkin konuşan Prof. Dr. Hasan Tatlı, farklı bir kış geçireceğimizin altını çizdi. Bu soğuklarda Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgasının etkili olduğunu bildiren Prof. Dr. Tatlı, kış aylarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Özellikle kasım ayından itibaren Kuzey Amerika, Alaska, Kanada ve Avrasya karları büyük bir alanı kapladı. Şu andaki seviyesini 41 milyon kilometrekare olduğu ki tarihte en fazla 46 milyon kilometre olmuş ve maksimumları takip ettiği görülmüş.”

DAHA ÇOK KAR BEKLENİYOR

Kış kapıya dayandı! Sibirya soğukları yeniden gündeme geldi! Uzmanlar, açıkladı! Bu yıl her zamankinden daha fazla kar olabilir - Resim : 1

Ayaz ve kar yağışının geçmiş yıllara göre çok daha fazla yaşanacağını bildiren Prof. Dr. Hasan Tatlı, “Türkiye'yi ilgilendiren özellikle Avrupa'yı ilgilendiren bir konu var. Sibirya yüksek basıncı var. Bu kuru, soğuk bir hava getiriyor. Bu kar örtüsüne ek olarak buraları daha da soğutacağı bekleniyor” dedi. Prof. Dr. Tatlı, açıklamalarının hemen ardından vatandaşları çetin geçecek olan kış için uyardı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde kar yağışlarına ilişkin bir tweet atan Prof. Dr. Tatlı, attığı tweette; “NOAA'a göre Kuzey Yarıküre kar örtüsü aylık ortalaması artıyor: güncel kar örtüsü miktarı maksimum değerleri takip ediyor. Bu durum Kuzey Amerika, Kanada, Alaska ve Avrupa'da kar yağışı ve soğuğa işaret ediyor. Sibirya yükseği de cabası” ifadelerine yer vermişti.

Etiketler: kış, Sibirya, soğuk hava, kar