James Webb Uzay Teleskobu’nun belleği, bir akıllı telefonun belleğinden daha küçük!

Tüm dünyanın merakla beklediği James Webb Uzay Teleskobu (JWST), geçtiğimiz hafta aktardığı evren görüntüleriyle herkesi büyülemişti. Evrende adeta zaman yolculuğu deneyimini yaşatan bu devasa yapının belleğinin bir akıllı telefonun belleğinden düşük olması ise dikkat çekti.

James Webb Uzay Teleskobu’nun belleği, bir akıllı telefonun belleğinden daha küçük!

Yakın tarihe kadar dünya üzerinde, geliştirilmiş en büyük teknoloji ürünlerinden biri olarak kabul gören Hublle Uzay Teleskobu, 30 yıllık aralıksız çalışma, binlerce deneme ve 10 milyar dolardan fazla harcama sonucu geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) ardından, şimdiden unutulmaya başlandı. Zira JWST, geçtiğimiz hafta itibariyle aktardığı görüntülerle bilim dünyasında çığır açtı ve adeta zamanda yolculuk deneyimi sunmaya başladı. Topladığı verileri 1 milyon kilometreden daha uzak bir mesafeden dünyaya aktaran bu teleskobun belleği, bir akıllı telefonun belleğinden daha düşük!

Tüm Veriler 68 GB’lık Alanda

James Webb Uzay Teleskobu’nun belleği, bir akıllı telefonun belleğinden daha küçük! - Resim : 1

James Webb Uzay Teleskobu sadece 68 GB’lık bir depolama alanına sahip. Bu da Pro modelleri 128 GB depolama alanından başlayan Apple telefonlarının yanında JWST’nin belleğinin ne kadar küçük boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. NASA’dan Michael Menzel ve diğer uzman ve bilim insanları, JWST ile ilgili tüm detayları ve bilgileri IEEE Spectrum’dan bir rapora aktarıyor.

JWST, Hubble'dan çok daha uzak bir noktaya gönderildiği için, herhangi bir sorun yaşanması durumunda teleskoba bir ekip göndermek şu an için mümkün değil. Bu yüzden sistemin kendi kendine sürdürülebilir olması gerekiyor. Öte yandan teleskop, uzaklığı nedeniyle zaman zaman dünyayla temasını da kaybedebilir.

10 Yıl Sonunda 60 GB’a Düşecek

Bu nedenler bir araya geldiği zaman JWST’nin 10 yıllık (en az) yolculuğu boyunca daha dayanıklı olması gerektiği anlamına geliyor. Dolayısıyla da yolculuk için daha düşük kapasiteli bir çip tercih edildi ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden Alex Hunter, görevin uzun süresinin veri kapasitesini kesinlikle azaltacağını ve zamanla bunu sadece 60 GB’a kadar indireceğini belirtti.

Ayrıca JWST, görüntü aktarım işlemleri için bir KA-bandı yardımı ile sık sık Dünya’ya veri transfer ediyor. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü Uçuş Sistemleri Mühendisi Carl Hansen, kartın doldurulması için 120 dakika gerektiğini bu nedenle de Dünya’ya saniyede 28 MB’lık verinin aktarıldığını belirtiyor.