İyi sürücülere iyi, kötü sürücülere kötü haber SEEDK’dan geldi! Sigortayı indirimli ve zamlı yaptırmak artık sizin elinizde!

Artan araç maliyetli bir yana araçların yükü de artmaya başladı. Özellikle artan ceza ve sigorta gibi giderler, araçlara olan ilgiyi azalttı. Bununla ilgili harekete geçen SEEDK, dinamik basamağa geçildiğini duyurdu.

İyi sürücülere iyi, kötü sürücülere kötü haber SEEDK’dan geldi! Sigortayı indirimli ve zamlı yaptırmak artık sizin elinizde!

Ocak ayından bu yana her fırsatta zam alan otomobil fiyatları, birinci ve ikinci el araç piyasasında satışların durmasına engel olma noktasına gelmişken; Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen Özel Tüketim Vergisi ya da kısa adıyla ÖTV matrahı düzenlemesi ile birlikte piyasalarda yeniden bir hareketlilik başladı. Ancak sürücülerin bu kez de sorunu zorunlu olan sigorta ile isteğe bağlı yapılan kasko ücretlerine gelen zamlar oldu.

Bir otomobilin maliyeti, fiyatının çok ötesindeyken; özellikle de yeniden değerleme oranının yüzde 121,9 çıkmasının ardından aynı oranda artması beklenen trafik cezaları, sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. Buna ek olarak geçtiğimiz yıllara göre yaklaşık 5-6 kat artan kasko poliçeleri ve ikiye katlanan trafik sigortası da ciddi maliyetler oluşturmaya başladı. Bu maliyeti azaltmak için harekete geçen Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), dinamik basamak uygulamasını devreye soktu.

YÜKSEK SİGORTA ÜCRETLERİNE YENİ FORMÜL GELİYOR

İyi sürücülere iyi, kötü sürücülere kötü haber SEEDK’dan geldi! Sigortayı indirimli ve zamlı yaptırmak artık sizin elinizde! - Resim : 1

Yedek parça fiyatlarının pandeminden bu yana aksayan üretim birlikte artmasına ek olarak küresel bir sorun haline gelmiş olan enflasyon ile birlikte yaşanan çip krizi de araçların yedek parça maliyetleri üzerinde etkili oldu. Bu da elbette kasko ve trafik sigortası fiyatlarını günden güne artırmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde yeni bir karar alan SEDDK, dinamik basamak yöntemine ilişkin açıklamalar gerçekleştirdi.

Sigorta primlerinde dinamik basamak yöntemine geçilmesi kararını alan SEDDK, yeni uygulama kapsamında 0 çok riskli sürücüler ile 8 çok iyi sürücüler basamağı arasında bir puanlama sistemi getirdi. Bu kapsamda beş yıl boyunca hiçbir kazaya karışmamış olan sürücülerin 8’inci basamakta yer alacağını bildiren SEDDK, bu basamakta sürücülerin trafik sigortalarının yüzde 50 indirimli olacağını belirtti. Öte yandan kötü haber 0’ıncı basamakta yer alacak olan kötü sürücülere girdi. Zira yeni düzenleme kapsamında bu sürücülerin trafik sigorta primleri yüzde 200 artabilecek.

KASKODA YENİ YIL ZAMMI YÜZDE 100 BEKLENİYOR

Bu kapsamda bir hesaplama yapan Mynet, iyi sürücü ile kötü sürücünün ödemesi gereken miktarı açıkladı. Mynet’in konuya ilişkin haberinde; “4’üncü temel basamaktaki priminiz yaklaşık 4 bin 350 lira civarında ise 0’ıncı basamağa geçmeniz durumunda ödeyeceğiniz miktar yüzde 200 bir artışla 13 bin liraya kadar yükseliyor. Ancak tam tersi durumda 5 yıl kaza yapmayan ve 8’inci basamakta olan sürücüler ise yüzde 50 indirim ile 2 bin 100 lira gibi bir düşük prim ödeyecek” ifadeleri yer aldı. Öte yandan sürücülere yeni yıl yaklaşırken kasko poliçelerinden de bir haber geldi.

SEDDK’nın duyurduğu sigorta poliçesi sistemini kasko poliçelerinde isteyen sektör temsilcileri, çalışmalarını başlattı. Ancak bu çalışmanın gelmemesi halinde 2023 yılında kasko poliçelerine yüzde 50 ile 100 arasında bir zam yapılması bekleniyor. Öte yandan sektör temsilcileri yapılan ÖTV düzenlemesinin dolaylı olarak kasko fiyatlarını da aşağıya çekebileceğini düşünüyor.

Etiketler: SEEDK, sigorta