İşverenler kara kara düşünüyordu! TİSK az önce duyurdu! Kıdem tazminatında kredi desteği verilecek! Her şey hazır

Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen 2023 yılı asgari ücret öncesinde TİSK Başkanı Burak Akkol’dan hem asgari ücrete hem de EYT düzenlemesine ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi.

İşverenler kara kara düşünüyordu! TİSK az önce duyurdu! Kıdem tazminatında kredi desteği verilecek! Her şey hazır

2023 yılında ödenecek olan asgari ücreti belirlemek için bir araya gelecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işveren adına oturan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, hükümet adında oturan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve işçiler adına oturan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonları (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay bir araya geldi.

Asgari ücret görüşmelerine ilişkin takvimi konuşmak için bir araya geldikleri öğrenilen TİSK Başkanı Akkol, TÜRK-İŞ Başkanı Atalay ve Bakan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarına ilişkin bir hazırlık gerçekleştirdi. Bu ön görüşmenin ardından basın ile toplantıya dair notlarını başlayan TİSK Başkanı Akkol ise, EYT düzenlemesinde işverenin yükünü hafifletmek için atılacak olan adımları ve asgari ücret zammına ilişkin çalışmaları açıkladı.

TİSK, EYT VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN KONUŞTU

İşverenler kara kara düşünüyordu! TİSK az önce duyurdu! Kıdem tazminatında kredi desteği verilecek! Her şey hazır - Resim : 1

Toplantı sonrası açıklama yapan TİSK Başkanı Akkol, açıklamalarında EYT düzenlemesi ve asgari ücret zammına ilişkin; “TİSK olarak, gerek asgari ücret süreci gerekse de çalışma hayatını ilgilendiren her türlü kanuni düzenlemede çalışanların beklentisini öncelikli görüyoruz. EYT sürecinde de benzer bir yaklaşımımız var. Çalışma arkadaşlarımızın refahının, güvenliğinin ve mutluluğunun işverenler için ne kadar önemli olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum. TİSK camiası olarak kendi ekosistemimizden dünyaya örnek uygulamalar çıkartmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir tarafta çalışma arkadaşlarımızın beklenti ve refahı diğer tarafta ise işletmelerin sürdürülebilirliğinin önemini de her fırsatta sizlerle paylaşıyoruz. İşletmelerin rekabetçiliği; istihdam, işletmelerin sürdürülebilirliği ve çalışma arkadaşlarımızın daha fazla gelire ulaşması için çok önemli. İşletmelerin büyümesi, daha fazla ihracat yapması hem çalışanlar hem de ülkemiz için önemli. bu sebeplerle EYT konusunda hem çalışanların hem de işletmelerin beklentilerini aynı anda karşılayacak çözümlere ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Sayın Çalışma Bakanımız bizim de görüşlerimizi aldı” ifadelerini kullandı. Açıklamalarının devamında EYT düzenlemesine ilişkin taleplerini sıralayan Başkan Akkol, şu ifadeleri kullandı.

“Bu konuda işverenlerin beklentileriyle ilgili kapsamlı bir çalışmayı Sayın Bakanımıza tekrar sunduk. Bu çalışmadaki üç maddede özetle paylaşmak isterim. Bunlardan bir tanesi, emekli olup da çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın SGK primi ve işveren maliyetinin artması. Temmuz ve ağustos ayında EYT kapsamındaki çalışanlara yönelik yaptığımız ankette, katılımcıların yüzde 80’i iş hayatına devam etmek istiyor. Yani emekli aylığını almak ve işletmesinde devam etmek istiyor. İşverenlerin büyük bölümü de bu istihdam ilişkisine devam ettirmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz ve bu uyumun kaybolmamasını istiyoruz. Eğer emekli birini çalıştırsanız SGK’de bir maliyet artışı söz konusu. Bu hem istihdamın devamı hem de işverenler için bir risk. Bu konuyu birkaç aydır dile getiriyoruz. Sayın Bakanımız bu konudaki müjdeyi geçen haftalardaki kapalı bir toplantıda vermişti, bugün de teyit etti. Emekliler ile emekli olmayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. Dolayısıyla işverenlere ilave bir maliyet olmadan istihdam ilişkisi devam edecek. Bu çözümü önemsiyoruz. Bu sadece işverenler için değil, emekli olup çalışmak isteyenler için de çok kıymetlidir. Dolayısıyla bunun müjdesini Sayın Bakanımız az evvel bizimle paylaştı.”

KIDEM TAZMİNATINDA İŞVERENE KREDİ DESTEĞİ

İşverenlere müjde de TİSK Başkanı Akkol’dan geldi. EYT düzenlemesi kapsamında ödenecek olan kıdem tazminatına ilişkin konuşan Akkol, “Bu da bizim uzun süredir taleplerimiz arasındaydı. Sayın Bakanımız yine müjdeyi verdi. KGF’den uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini az evvel aldık. Dolayısıyla kıdem tazminatıyla ilgili çok uygun kredi faiziyle işverenlere destek olunacak. Üçüncü konu, özellikle kritik bazı sektörlerde ve şirketlerde yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda üretim ve ihracatı etkileyen durumlar olabiliyor. Bazı departmanlar komple emekli olabiliyor, kıdemli işçiliğin önemli olduğu sektörlerde iş sağlığı ve güvenliği riskleri doğabilecek. Çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden ama aynı zamanda üretim ve ihracatın devamlılığına da mani olmadan bir planlama dahilinde emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor. Bu konunun ülke için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu üç başlık dışında da ilave önerilerimiz oldu. Bunları Sayın Bakana ilettik” diyerek kredi verileceğini iletti. Öte yandan asgari ücret zammına ilişkin de konuşan Akkol, şu açıklamalarda bulundu:

“Bir komisyonumuz var. Komisyonda hem işçi hem işveren hem de devlet tarafı temsil ediliyor. Bu komisyona kimin üye olacağıyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Komisyon yakın zamanda da ilk toplantısını yapacak. İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız. Bu konu ülkenin çok gündeminde. 31 Aralık gecesine kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Ne kadar erken anlaşabilir, ne kadar erken mutabakat sağlarsak ülkenin gündeminden de bunu o kadar erken alırız diye düşünüyoruz. TİSK’in görüşü budur.”