İstanbul'da toplu taşımaya zam: Akaryakıt fiyatlarında ciddi yükseliş toplu taşımayı da vurdu! Yüzde 100 zam talebi…

15 Temmuz tarihinden itiberen 7390 sayılı cumhurbaşkanı kararıyla benzin ve motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 5 TL artırılırken motorine bir zam daha geldi. 21 Temmuz Cuma günü itibariyle motorinde 1 lira 55 kuruşluk daha zam geldi. Zamlar birçok ilde toplu taşıma ücretlerine yansıdı. İstanbul’da bu zamlardan nasibini alacak şehirlerden. UKOME'de yapılan toplantı zam oranları netleştirilmeye çalışıldı. Peki İstanbul’da toplu ulaşıma ne kadar zam geliyor? Detaylar haberimizde...

İstanbul'da toplu taşımaya zam: Akaryakıt fiyatlarında ciddi yükseliş toplu taşımayı da vurdu! Yüzde 100 zam talebi…

Akaryakıt fiyatlarında ciddi yükseliş yaşanırken, İstanbul'da toplu taşımaya zam yapılması için UKOME'de yapılan toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yüzde 57 oranında zam istediği, bakanlığın ise oranı yüksek bulduğu belirtildi.

Akaryakıta gelen üst üste zamların ardından belediyeler, toplu taşımaya zam yapmaya başladı. İstanbul’da Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı henüz yapılmadı. 27 Temmuz’da yapılması planlanan UKOME toplantısı öncesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yüzde 57 zam yapılmasını önerdi ancak alt komisyonda Ulaştırma Bakanlığı bu teklifi fazla buldu.

Türkiye, 15 Temmuz 2023 günü adeta kabusa uyandı. 7390 sayılı cumhurbaşkanı kararıyla benzin ve motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 5 TL artırılırken motorine bir zam daha geliyor. 21 Temmuz Cuma günü (bugün) itibariyle motorinde 1 lira 55 kuruşluk zam geldi. Zam pompa fiyatına yansıtıldı. Benzin grubunda ise herhangi bir zam ya da indirim haberi bulunmuyor.

Gözler İstanbul’da

Hal böyle olunca Ankara başta olmak üzere birçok belediye toplu ulaşıma zam yaptı. Yapılan zamların ardından gözler İstanbul’a çevirildi. 27 Temmuz’da toplanması beklenen UKOME’nin gündeminde de toplu taşımaya zam var.

İmamoğlu zam sinyali verdi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ÖTV ve KDV'deki artışa işaret ederek İstanbul'da toplu taşıma fiyatları için zam sinyali verdi. İmamoğlu 'Bu maliyetlerle toplu taşıma fiyatları değişecektir' dedi.

Eyüp Aksu: Yüzde 100 zam olsun

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, üst üste gelen zamların ardından, hizmet veremeyecek duruma geldiklerini savunarak, taksi tarifesinde yüzde 100 zam yapılmasını talep etti.

İBB’nin teklifi yüzde 57

UKOME’nin alt komisyonu toplantısında İBB, taksi başta olmak üzere toplu taşımaya yüzde 57’lik zam talep etti. İBB’nin talebine göre, aylık abonman 777 TL’den bin 219 TL’ye öğrenci abonmanı 140 TL’den 219 TL’ye, tam bilet 9,90’dan 15,5 TL’ye öğrenci bileti 4,83 TL’den 7,5 TL’ye, taksi indi-bindi 40 TL’den, 62 TL olmasını bekleniyordu.

Bakanlık çok fazla buldu

Ancak, komisyon toplantısında bakanlık temsilcileri, İBB’nin yüzde 57’lik teklifini fazla buldu. Bu durumda UKOME’de yüzde 57’lik zam teklif edilirse, kabul edilemeyebilir. Eğer teklif kabul edilmezse UKOME, olağanüstü olarak toplanır ve daha az bir zam yapılabilir.