İŞKUR duyurdu! İşsiz vatandaşlar sevinçten zil takıp oynadı! Aylık 5 bin 137 TL maaş bağlanacak! Sadece işsiz olmak gerekiyor

İşi olmayan vatandaşlara müjde İŞKUR’dan geldi. İŞKUR’un belirlediği şartları taşıyan işsizlerin aylık 5 bin 137 TL’ye kadar ödeme alabileceği öğrenildi. İŞKUR belirlediği şartları da açıkladı.

İŞKUR duyurdu! İşsiz vatandaşlar sevinçten zil takıp oynadı! Aylık 5 bin 137 TL maaş bağlanacak! Sadece işsiz olmak gerekiyor

İşverenler ile iş arayanları buluşturan Türkiye İş Kurumu ya da kısa adıyla İŞKUR, aynı zamanda işsiz kalan vatandaşların yeniden işgücüne karışması ya da işsiz kalan vatandaşları maddi olarak desteklemek gibi çeşitli projeler de yürütüyor. Bu bağlamda işsiz kaldıktan sonra başvuru yapan vatandaşlara maaş da bağlayan İŞKUR, bunu belirli şartlar altında gerçekleştiriyor.

İşsizlik maaşı ya da işsizlik ödeneği olarak bilinen aylık ödemeler gerçekleştiren İŞKUR, bu ödemelerden yararlanacak olan işsiz vatandaşların belirli şartları taşımasını istiyor. Bu bağlamda işsizlik ödeneğine ilişkin tüm koşulları 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkarılan yönetmelikler aracılığıyla belirleyen İŞKUR, her işsiz kalana aynı maaşı ödemediği gibi her işsiz kalana aynı süreyle de maaş ödemesi gerçekleştirmiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI HER İŞSİZ KALANA VERİLMİYOR

İŞKUR duyurdu! İşsiz vatandaşlar sevinçten zil takıp oynadı! Aylık 5 bin 137 TL maaş bağlanacak! Sadece işsiz olmak gerekiyor - Resim : 1

İşsizlik maaşı her yılın asgari ücreti üzerinden hesaplanıyor. 2022 yılı için en düşük 2 bin 568 TL işsizlik maaşı ödemesi gerçekleştiren İŞKUR, en yüksek ise aylık 5 bin 137 TL maaş ödemesi yapıyor. Belirli süre ile ödenen işsizlik maaşını almanın temel şartı işçinin kendi istek ya da kusuru dışında işsiz kalması olsa da birtakım başka şartlar da bulunuyor.

İŞKUR, ödediği işsizlik maaşını çalışan kişinin çalıştığı dönemlerde maaşından yapılan işsizlik ödeneğiyle gerçekleştiriyor. Bu nedenle işsizlik maaşını almak isteyen vatandaşların İŞKUR tarafından belirlenmiş olan; hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca hizmet akdinin bulunması, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası priminin ödenmesi gibi şartları taşıması gerekiyor. Ayrıca işsizlik maaşı alabilmek için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuru yapma şartı da aranıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI HERKESE AYNI ÖDENMİYOR

İşsizlik maaşı ödemeleri İŞKUR tarafından kişinin son dört ay aldığı maaşın brütü üzerinden hesaplanarak herkese farklı tutarlarda ödeniyor. Aynı zamanda işsizlik maaşı almanın belirli bir süresi bulunuyor. Bu süre de kişiden kişiye değişiyor.

İŞKUR, işsizlik maaşı ödeme süresini belirlerken, kişinin iş akdi feshinden önce kaç gün sigortalı olarak çalıştığına bakıyor. Buna göre 600 gün sigortalı olarak çalışanlar 180 gün işsizlik maaşı alabilirken, 900 gün sigortalı olarak çalışanlar 240 gün; 1080 gün sigortalı olarak çalışanlar ise 300 gün işsizlik maaşı alabiliyor.