İşçilerin kadroya alınma süreci başlıyor: O tarihten önce çalışmayanların hakkı yanacak! Sözleşmeli personelin kavuşacağı yeni haklar neler olacak?

Taşeron işçilerinden uzun süredir beklediği haber geldi. Sözleşmeli olarak çalışanların kadroya geçiş yapabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı son noktayı koydu. Çalışmaların tamamlandığı ifade ediliyor. Konu üzerine detaylar kadroya geçiş sürecinde yaşanacaklar detayları ile haberimizde…

İşçilerin kadroya alınma süreci başlıyor: O tarihten önce çalışmayanların hakkı yanacak! Sözleşmeli personelin kavuşacağı yeni haklar neler olacak?

Devletin sözleşmeli olarak çalışma gösteren tüm elemanlarının kadroya geçiş yapabilmesi için çalışmalar tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 600.000 sözleşmelinin kadroya geçiş yapabilmesi için tüm sürecin tamamlandığını ifade etti. Bu kapsamda önümüzdeki hafta itibariyle ve en geç bu ay içerisinde uygulamaya geçileceği ifade ediliyor.

 KADROYA GEÇİŞ HAKKINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Sözleşmeli çalışanların kadroya alınabilmeleri için detaylar merak ediliyor. Taslak halde bulunan metinlerin içerisindeki bazı ipuçları kamuoyu ile de paylaşıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar merkez ya da taşraya bağlı olarak faaliyet gösterenler 657 sayılı yasanın 4. maddesinde geçerli sözleşmeli personellerin kadroya geçiş yapabilmesi için bu düzenleme yapılıyor. İl özel idaresi, Belediye ve Belediyeye bağlı kuruluşlarda çalışanlar içinde geçerli oluyor.

 HANGİ SÖZLEŞMELİ KADROYA GEÇEBİLECEK?

İşçilerin kadroya alınma süreci başlıyor: O tarihten önce çalışmayanların hakkı yanacak! Sözleşmeli personelin kavuşacağı yeni haklar neler olacak? - Resim : 1

Sözleşmeli personelin kadroya geçebilmesi için 31 Aralık 2022 tarihine kadar 4/B'li olarak kamu kurumlarında bulunması gerekiyor. Bu şartları karşılayanlar kadroya alınabiliyor. 31 Aralık 2022 tarihi burada önemli oluyor. Bu tarih itibariyle sözleşmeli olarak herhangi bir pozisyonda bulunan personelin atanmaya hak kazanması gerekiyor. Bu tarihten itibaren kadrolu olarak sayılıyor.

Memur pozisyonunda kadro ataması olacakların sözleşmeli pozisyonundaki geçirdikleri hizmet süreleri de ön planda tutuluyor. Aylık derece ve kademe üzerinden tespit edilerek süreç yönlendiriliyor. Burada dikkat edilen ise 5434 sayılı TC emekli sandığı kanunu içerisinde yer alan ödemesi yapılacak emekli ikramiyesinin toplam hizmeti süresi hesabı üzerinden planlanması ile gerçekleşecektir.

 KADROYA GEÇİŞTE ELDE EDİLECEK HAKLAR NELERDİR?

Sözleşmeli pozisyondan kadroya geçecek olan her bir personel 4A kapsamında yer alan hakları elde edebilecek. Bu haklar arasında derece alarak ilerleyebilmek, tayin hakkını kullanabilmek, görevde yükselebilme ya da kademe atlama gibi detaylar yer alıyor. Hem sosyal açıdan hem de maddi olarak da farklı haklar elde edilmiş olunuyor.

Sözleşmeli pozisyondan kadroya geçiş yapan kişilerin ücretlerinde artış yaşanıyor. Görev yerlerinde yükselmeleri kolaylaşıyor. Mazerete dayalı yer değiştirme hakkından yararlanabiliyor. Kadroluların elde ettikleri tayin hakkında kullanabiliyor.