Instagram Uygulaması Güncellendi! 18 Yaş Altı Uygulamayı Kullanamayacak! Yüz Tanıma Özelliği...

Fotoğraf, video ve yazı paylaşımının aynı anda yapılabildiği sosyal medya alanı Instagram yeni güncellemesini duyurdu. Yaş doğrulama özelliğinde yeni bir boyut kazandıracak. Yüz tarama uygulaması ile kimlik tespiti yapılacak. İnstagrama ait tüm yenilikler haberimizde…

Instagram Uygulaması Güncellendi! 18 Yaş Altı Uygulamayı Kullanamayacak! Yüz Tanıma Özelliği...

Dünya genelinde 1.5 milyar kullanıcıya sahip olan Ocak ayı istatistiklerine göre Türkiye'de 52.15 milyon kullanıcısı bulunan Instagram kefil şartını getiriyor. Instagram ilk açıldığı günden bu yana 13 yaş ve üzeri kullanıcıları kabul ediyordu. Yeni güncelleme ile kullanıcı yaşını 18'e çekmeye hazırlanıyor. Şu anda test aşamasında olan bu yeni özellik kefil şartını da beraberinde getiriyor. Platform üzerinden yaş doğrulaması yapılabilmesi için kişinin arkadaşları kefil olacak. Bu yeni kimlik tarama sistemi Amerika'da test edilmeye başlandı.

İlk Yöntem: Yapay Zeka Kimlik Tespiti Yapacak!

Instagram'a özel bir yapay zeka aracı oluşturuldu. Kişinin yüz hatları taranarak kaç yaşında olduğu tespit edilecek ve bu şekilde kullanıcı yaşı doğrulanacak. Kimlikle doğrulama sistemine ek olarak kazandırılacak. Bu yeni özellik ile yaş kısıtlaması resmen duyuruldu. İki farklı teknik ile kimlik tespiti yapılacak. Kişi video selfie yöntemi ile kendi kaydını oluşturup yapay zekaya gönderecek ya da arkadaşları yolu ile doğrulama tespiti istenecek.

İkinci Yöntem: Ortak Takipçili Kimlik Doğrulaması Sistemi Yapılacak!

Instagram Uygulaması Güncellendi! 18 Yaş Altı Uygulamayı Kullanamayacak! Yüz Tanıma Özelliği... - Resim : 1

Uygulamaya başlanacak olan yeni kimlik tespitinde kişinin takipçileri kefil olabilecek. 3 ortak takipçi üzerinden kişinin kaç yaşında olduğu oylanarak tespit edilecek. Burada amaç kişinin 18 yaşından büyük olmasının tespit edilebilmesi. İnstagram'ın talep edeceği tespit süreci 3 gün olacak. Ortak takipçiler üzerinden kimlik doğrulaması yapılacak.

Kişiye Ait Video Selfieler Ne Olacak?

Instagram'ın sunacağı yöntemlerden olan video selfie tekniği gizlilik endişesi oluşturdu. Burada yapay zeka tekniği kullanılacak. Kullanıcının yaşının tespit edilebilmesi için ön bir video selfie çekimi istenecek. Bu kısa video kesiti İnstagram'a iletilecek. İnstagram video uygulamasını YouTube şirketi ile paylaşacak ve yaşın tahmin edilmesi beklenecek. Meta ve Yoti sağlayıcısı net olarak kişinin yaşını tahmin ettikten sonra görüntü silinecek. Burada en önemli şey gizlilik endişesi. Bu durum akıllarda ileriye dönük olarak soru işareti bırakıyor.