Herkes bu anı bekliyordu! Otomobil alacaklara müjde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi! ÖTV matrahı düzenlemesi Resmi Gazete’den duyuruldu

Bir süredir beklenen otomobillerin ÖTV matrahında gerçekleştirilecek olan düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirildi. Düzenleme sonrası sektördeki yeni fiyatlar ortaya çıktı.

Herkes bu anı bekliyordu! Otomobil alacaklara müjde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi! ÖTV matrahı düzenlemesi Resmi Gazete’den duyuruldu

Otomotiv sektörünün sorunları günden güne büyümeye devam ederken; araç almak için fırsat kollayan vatandaşlar, pahalılığa karşı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde bildirdiği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesine gözünü dikti. Bakanlık tarafından dün hayata geçirilen ÖTV matrah düzenlemesine ilişkin Resmi Gazete’de detaylar yayımlandı. Bu detaylar sonrasında ise, gözler bir kez daha otomotiv sektörüne döndü.

Çip krizinden tedarik sıkıntısına kadar pek çok sorunla boğuşan otomotiv sanayisinin çıktısı ise maliyetli oldu. Kasım ayı itibariyle Türkiye’de 400 bin TL’nin altında araç neredeyse kalmadı. Fiyatları ciddi bir oranda aşağı çekmesi beklenen ÖTV matrahı düzenlemesini yapan Hazine ve Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yeni düzenlemeyi dün gece Resmi Gazete’de yayımladı. Öte yandan Ankara Oto Galericiler Derneği 2. Başkanı Mustafa Macar, düzenlemeye ve sektördeki gidişata ilişkin konuştu.

GALERİCİLER DERNEĞİ ARAÇ ALACAKLARI UYARDI

Herkes bu anı bekliyordu! Otomobil alacaklara müjde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi! ÖTV matrahı düzenlemesi Resmi Gazete’den duyuruldu - Resim : 1

Şimdilerde başlayan otomotiv sektörü pahalılığında hem bayilerin hem de vatandaşların beklediği ÖTV düzenlemesine ilişkin konuşan Başkan Macar, kasım ayı itibariyle araçların yüzde 83’nin 80 ÖTV dilimine girdiğini bildirdi. Ardından yeni ile yapılan iyileşmeye ilişkin konuşan Macar, şu açıklamalarda bulundu:

“Daha önce KDV’li ve ÖTV’li fiyatı 401 bin lira olan bir araç bugünkü düzenleme ile 354 bin liraya düşecek. 47 bin lira indirim olacak. 594.724 bin liranın üstündeki araçlar için ise aynı eski dönemdeki gibi ÖTV ve KDV ödenecek.  ÖTV söylentilerinden beri vatandaşlardan yoğun talep var, bayiler sıraya koydu. Bu da açılanınca bu sıra çoğalacak. Dövizdeki yükseliş ve maliyet nedeniyle otomotiv fiyatları arttı. Bir de dezavantaj var, kredilere ulaşmakta zorlanıyoruz. Kredilerden dolayı piyasada bir darlık vardı, inşallah piyasa hareketlenecek.”

ÖTV MATRAHI DÜZENLEMESİNİN AYRINTILARI BELLİ OLDU

Başkan Macar açıklamalarının devamında gelecek olan matrah düzenlemesine rağmen ikinci el araç piyasasında herhangi bir ucuzlama beklemediğinin altını çizerken, aksine zam beklediğini, bayilerde oluşan sıraları hatırlatarak; “2-3 aylık sıra var. Yeterli araç olmayınca ikinci el için gelecek vatandaş. Bu da ikinci ele talep artacak ve ikinci el fiyatları artabilir” ifadeleriyle anlattı. Öte yandan ÖTV matrahı düzenlemesinin detayları belli oldu.

Bir süredir ÖTV matrahı düzenlemesi üzerinde çalışan Hazine ve Maliye Bakanlığı, ÖTV matrahlarını güncelledi. Araçların ÖTV matrah limitlerini değiştiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, motor silindir hacmi 1600 cc'nin altındaki araçlarda matrah alt limiti 120 bin TL’den 184 bin TL’ye; üst limiti ise 200 bin TL’den 280 bin TL’ye yükseltti. Ayrıca, motor gücü 50 kilowatı geçen ama silindir hacmi 1800 cc’yi aşmayan elektrikli otomobillerde matrah alt limiti 13 bin TL’den 228 bin TL’ye; matrah üst limiti ise 170 bin TL’den 350 bin TL’ye çıkardı.