Hatay ve Hakkari için korkutan uyarı! Büyük tehlike: 7.3 şiddetinde olabilir..

Fas’ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonrası Türkiye’de deprem riski arttı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hakkari ve Hatay’da 7.3 şiddetinde deprem beklediğini açıkladı. Ercan, vatandaşlara depreme karşı hazırlıklı olmalarını ve evlerini kontrol ettirmelerini tavsiye etti. Detaylar haberimizde..

Hatay ve Hakkari için korkutan uyarı! Büyük tehlike: 7.3 şiddetinde olabilir..

Fas’ta 7 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Türkiye’yi de tedirgin etti. Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hakkari ve Hatay’da 7.3 şiddetinde deprem olabileceğini söyledi. Ercan, bu illerde yaşayan vatandaşlara depreme karşı hazırlıklı olmalarını ve evlerinin dayanıklılığını kontrol ettirmelerini önerdi.

 Fas’ta 7 Büyüklüğünde Deprem

Fas’ta 9 Eylül’de meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, ülkede büyük bir yıkıma neden oldu. Resmi verilere göre, depremde 2 bin 800’den fazla kişi hayatını kaybetti, binlerce bina hasar gördü ya da yıkıldı1. Deprem, Fas’ın güneyindeki Atlas Dağları’nda meydana geldi ve başkent Rabat’ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira gibi şehirlerde de hissedildi2. Deprem sonrasında çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı.

Türkiye’de Deprem Riski Arttı mı?

Fas’taki depremin ardından Türkiye’de deprem riskinin arttığına dair endişeler dile getirildi. Bazı uzmanlar, Fas’taki depremin Türkiye’nin güneyindeki fay hatlarını tetikleyebileceğini belirtti3. Özellikle Hatay, Mersin ve Adana gibi illerde yaşayan vatandaşlar, olası bir depreme karşı tedirgin olduklarını ifade etti4. Bu illerde daha önce yaşanan Kahramanmaraş merkezli Onbiril Depremleri’nin ardından bölgedeki gerginliğin devam ettiği belirtildi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan Korkutan Uyarı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hakkari ve Hatay’da 7.3 şiddetinde deprem beklediğini açıkladı. Ercan, şu ifadeleri kullandı:

"Şu illerde gelecekte görülebilecek en büyük deprem büyüklüğü; Hakkari; M7,2, Hatay; M7,3. 6 Şubat 2023, 4 kırıklı, 4 odaklı Onbiril Depremleri ile Hatay gerginliğini büyük oranda atmıştır."6

Ercan, bu illerde yaşayan vatandaşlara depreme karşı hazırlıklı olmalarını ve evlerinin dayanıklılığını kontrol ettirmelerini tavsiye etti.