Güneş tutulması bitti! Sırada Ay tutulması var! Muhteşem bir görüntü sizi bekliyor! İşte Ay tutulmasına dair tüm merak edilenler…

Güneş tutulmasının ardından merak ile beklenmeye başlanmış olan Ay tutulması için geri sayım başladı. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan Ay tutulmasının Türkiye’den görülüp görülmeyeceği de netleşti.

Güneş tutulması bitti! Sırada Ay tutulması var! Muhteşem bir görüntü sizi bekliyor! İşte Ay tutulmasına dair tüm merak edilenler…

Oldukça hareketli bir yıl geçiren gökyüzü, Güneş tutulmasının ardından Ay tutulmasına hazırlanmaya başladı. Ekim ayında gerçekleşen Güneş tutulmasının Türkiye’den izlenebilmesinin ardından, gökyüzüne meraklı olan vatandaşlar, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan Ay tutulmasına ilişkin sorular sorar hale geldi. Özellikle de Ay tutulmasını görüp göremeyeceğini merak eden vatandaşlar için gökbilimciler tarafından konuyla ilgili ilk açıklama yapıldı.

Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkan tam Ay tutulmasının yanı sıra kısmi olarak da gerçekleşebilen Ay tutulmaları, en çok merak edilen gökyüzü olayları arasındaki yerini bu sene de aldı. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Ay tutulmasının ardından gökbilimciler, yılın ikinci Ay tutulması olacak olan gökyüzü olayına ilişkin tüm detayları tek tek açıkladı.

AY TUTULMASININ TARİHİ BELLİ OLDU

Güneş tutulması bitti! Sırada Ay tutulması var! Muhteşem bir görüntü sizi bekliyor! İşte Ay tutulmasına dair tüm merak edilenler… - Resim : 1

Sadece gökyüzüne meraklı olanların değil, aynı zamanda gökyüzü olaylarının astrolojik haritalarını etkilediğini inanan kişilerin de yakından takip etmeye başladığı tutulmalar, bu sene sık gözlemlendi. Ekim ayında gözlemlenen Güneş tutulmasının ardından; Dünya, genellikle yıl içerisinde 2 kez görülen, hiç görülmediği gibi 3 kez de görülebilen Ay tutulmasına gözünü dikti. 2022 yılının ikinci tutulması olacak olan Ay tutulmasına ilişkin açıklamalar gerçekleştiren gökbilimciler, tutulmanın 8 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşeceğini bildirdi. Türkiye saati ile 14.00’da gerçekleşecek olan tutulma, öğleden sonra yaşanacak.

AY TUTULMASININ GÖRÜLEBİLECEĞİ KITALAR AÇIKLANDI

Ekim ayında gözlenen Güneş tutulmasının ardından yaklaşan Ay tutulmasının da Türkiye’den gözlenip gözlenemeyeceği merak edilmeye başlandı. Ay tutulmasının Türkiye saati ile gündüze denk geliyor olması nedeniyle bu gökyüzü olayının Türkiye’den görülemeyeceğini açıklayan gökbilimciler; kasım ayında gerçekleşecek Ay tutulmasının yalnızca Avrupa, Afrika ve Asya’dan görülebileceğini belirtti. Öte yandan bu kıtalarda yer alan ülkelerin tamamı da ay tutulmasını net bir şekilde gözlemlenmesi beklenmiyor. Bazı koordinatlarda bulunan ülkelerin ise belirgin bir şekilde Ay tutulmasını görebilmesi bekleniyor.