Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Özgür Özel, 4 Haziran akşamında partisinin Gaziosmanpaşa ilçesinde düzenlenen mitinginde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e, “Akın, sert kayaya çarptın oğlum” demişti.
CHP lideri Özgür Özel’in bu sözlerinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Savcılık, Özel hakkında Akın Gürlek hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle re’sen soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Tehdit ve Hakaretten Soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Özel'in ifadelerinin “yargı görevi yapanı görevini yapmasını engellemek amacıyla tehdit” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlarını oluşturduğu belirtildi.
Açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel hakkında bugün ilimizde düzenlenen mitingde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Akın Gürlek hakkında sarf ettiği sözlerden dolayı, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında re’sen soruşturma başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Asla Kabul Edilemez
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP lideri Özgür Özel'in yargı mensuplarına yönelik sözlerine tepki gösterdi. Tunç, “Yargıya tehdit, hukuk devletine açık saldırıdır.” dedi.
İşte Bakan Tunç’un açıklamasının tamamı şöyle:
“Yargıya tehdit, hukuk devletine açık saldırıdır. CHP Genel Başkanının, devam eden soruşturmalar üzerinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcımızı ve yargı mensuplarını hedef alan tehditkâr ifadeleri, asla kabul edilemez. Hiç kimse, yargı mensuplarımızı hedef gösteremez ve tehdit ederek yargıya yön veremez. Bu pervasız ve sorumsuz açıklamalar, doğrudan Hukuk Devletini ve yargı bağımsızlığını hedef almaktadır. Anayasamızın 138. maddesi, hâkim ve savcıların görevlerini hiçbir kişi, makam ya da merciden talimat almadan, yalnızca hukuk ve vicdanla yerine getireceğini vurgulamaktadır. Bu anayasal teminatın yanı sıra yargı kararlarına karşı hak arama yolları ve hukuki itiraz mekanizmaları da açıktır. Yargıya intikal etmiş olan iddialarla ilgili olarak, ilgili kişilerin savunma hakları vardır. İsnat edilen suçlara ilişkin savunmanın yapılacağı yer yargılama makamlarıdır. Adli soruşturmaların neticesinde ortaya çıkacak olan kararlar, hem yargının denetiminde hem de kamuoyunun denetiminde olacağından, henüz süreç devam ederken soruşturmayı yürüten savcılık makamına yönelik tehdit ve hakaretler Hukuk Devletiyle bağdaşmaz. Unutulmamalıdır ki; hiç kimse hukukun dışına çıkarak tehdit ve dayatmayla bir yere varamaz. Türk yargısı görevini bağımsız ve tarafsız şekilde sürdürmektedir. Hâkim ve savcılarımız tehditlere boyun eğmeyecek; adaletin terazisi hiçbir baskıdan etkilenmeden, sadece hukukla işlemeye devam edecektir.”

CHP’li Yöneticilerden Peş Peşe Tepkiler
Özgür Özel’e açılan soruşturmanın ardından CHP’li yöneticiler peş peşe tepki gösterdi.
Özel’e açılan soruşturmaya verilen bazı tepkiler şöyle:
• CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik: Türkiye’nin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin her bir neferi, her türlü soruşturmaya ve saldırıya karşı Genel Başkanımız Özgür Özel’in yanında dimdik durmaya hazırdır. Korkmayız! Yılmayız! Kararlıyız!
• CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol: Genel Başkanım Sayın Özgür Özel ve örgütüm CHP Türkiye’nin umududur. Korkmayacağız, yılmayacağız, kazanacağız. Genel Başkanımız ile birlikte, iyilik, güzellik ve onur için mücadeleye devam edeceğiz.
• CHP Grup Başkanvekili Murat Emir: Yargı görevini yapan kişi hukuku sürekli olarak çiğneyip düşman ceza hukuku uyguluyorsa, bir gün hesap vereceğini söylemek bizim görevimizdir Akın Gürlek!
• CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek: Karalama kampanyaları Baskılar Soruşturmalar… Hezimetin ve çöküşün ayak sesleri Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in arkasında yılmadan, kararlılıkla, sonuna kadar duruyoruz, duracağız. Türkiye’nin geleceği için dimdik ayaktayız. Kurtuluşun ve kuruluşun partisi olarak, geçmişten bugüne boyun eğmedik, şimdi de eğmeyeceğiz.

Özgür Özel Akın Gürlek’e Ne Dedi?
Partisinin 4 Haziran’daki İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesi mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Akın sert kayaya çarptın oğlum, sert kayaya çarptın. Aklınızı başına alın, Akın sert kayaya çarptın. Bir daha görmeyeceğim. O haysiyetsizliği bir daha görmeyeceğim. Bütün İstanbul'a soruyorum. Cevabını buradan duysunlar. Bir daha bizden birilerinin ailesine, evladına, büyüklerine ağır gelecek bir görüntü çeken olursa, çekeni de çektireni de bin pişman etmeye var mısınız? Sabrımızın sonundayız. Saraçhane'deki kararlılıkla söylüyorum. Gelirim, darmadağın ederim. Aklını başına topla. Efendi gibi geliyoruz, eylemimizi yapıyoruz, dağılıyoruz. Ama tepemin tasını attırma, dağılmamak üzere toplanırız.” ifadelerini kullandı.